Powered by

Πόσο κοστίζει η υγεία

Μισό δις ευρώ είναι οι δαπάνες που θα κληθεί να καταβάλει το υπουργείο Υγείας για το 2015.

Παρόλη την αύξηση προσέλευσης ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και με την τρόικα από το 2014-2016, το υπουργείο Υγείας καλείται να προσφέρει υπηρεσίες και να καλύψει τις ανάγκες του με μειωμένο προϋπολογισμό γύρω στο 10%.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες για το έτος 2015 ανέρχονται γύρω στα 535 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας  οριακή αύξηση 0,9% σε σύγκριση με το 2014.

Οι κυριότερες δαπάνες αφορούν:

Πορεία για ΓεΣΥ
Εντός 10 ημερών αναμένεται να οδηγηθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση κι αναδιαμόρφωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός «έχουμε ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο. Η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει και να κάνει επιπρόσθετες αλλαγές εκεί και όπου νομίζει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι ουσιαστικές και ωφέλιμες. Ο στόχος είναι τα νομοσχέδια να ψηφιστούν στις 30 Νοεμβρίου, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Εάν κρατήσουμε όλα αυτά τα χρονοδιαγράμματα όπως καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη που έχουμε ετοιμάσει, τότε θα μπορέσουμε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Εάν παίρνουμε αναβολές ή δημιουργούμε καθυστερήσεις, είτε γιατί δεν εργαστήκαμε ώστε να έχουμε τα απαιτούμενα είτε γιατί δεν βρίσκουμε συναίνεση, τότε θα πάμε σε καθυστερήσεις. Αυτό είναι εις βάρος της υγείας των πολιτών».

Χωρίς προϋπολογισμό το ΓεΣΥ
Σύμφωνα με τον υπουργό, στον προϋπολογισμό του 2015 δεν έχει περιληφθεί το κόστος του ΓΕΣΥ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως ο ΟΑΥ δεν τους παραχώρησε ακόμη στοιχεία για τα έξοδα, πώς υπολογίστηκαν οι εισφορές και οι συνεισφορές και δεν καθορίστηκαν ακόμη οι αποζημιώσεις.

Χηρεύει η θέση του ΓΔ του ΟΑΥ
Παραιτήθηκε από τη θέση του ΓΔ του ΟΑΥ ο Αντρέας Δημητριάδης. Όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλής, το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίσει τις διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του ΓΔ του ΟΑΥ.

Μονοασφαλιστικό σύστημα
στο παρόν νομοσχέδιο

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πολυασφαλιστικό σύστημα, ο Υπουργός  υπενθύμισε πως πολλάκις ανέφερε ότι το πολυασφαλιστικό σύστημα είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής του στην Κύπρο. «Πρέπει να το μελετήσουμε. Οι πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν πολυασφαλιστικό σύστημα, το οποίο τους παρέχει σοβαρά πλεονεκτήματα. Θα πρέπει να γίνει μελέτη ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο ένα τέτοιο σύστημα θα είχε, με την εφαρμογή του στην Κύπρο, σημαντικά οφέλη: ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά. Γι’ αυτή τη μελέτη, που θα γίνει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με τη δική μας συναίνεση και της Τρόικα, προχωρούμε μαζί με την Τρόικα. Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα θα τα έχουμε στις αρχές του νέου έτους. Ξεκαθαρίζω ότι το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή δεν είναι νομοσχέδιο για πολυασφαλιστικό σύστημα, αλλά νομοσχέδιο για μονοασφαλιστικό σύστημα με ένα μόνο ασφαλιστικό οργανισμό, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Θεωρώ πως, για το λόγο αυτό, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ψήφιση των νομοσχεδίων και δεν πρέπει να συζητείται ως θέμα διαφωνίας μεταξύ είτε πολιτικών κομμάτων είτε μεταξύ εταίρων και του Υπουργού Υγείας».

 

Δειτε Επισης

Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ