Powered by

Προς το παρόν όχι τέλη τερματικής περιοχής για τα αεροδρόμια

Το ενδεχόμενο η Πολιτική Αεροπορία να επιβάλει τέλη τερματικού στις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, δεν μελετάται στο παρόν στάδιο, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.
 
Ήδη για το θέμα αυτό, ο κ. Δημητριάδης είχε πρόσφατα συγκαλέσει σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς (Κυπριακές Αερογραμμές και εταιρεία Hermes) για ανταλλαγή απόψεων και έχει αποφασιστεί ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «στο πλαίσιο της Συμφωνίας Παραχώρησης καθορίζονται τα τέλη Αερολιμένα που μπορεί να εφαρμόσει η εταιρεία Hermes Airports Ltd, και τα οποία ουσιαστικά αφορούν υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία Hermes ως διαχειρίστρια Εταιρεία του Αεροδρομίου για τη διακίνηση και ασφάλεια των επιβατών εντός του χώρου του Αερολιμένα».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι  τα τέλη για αεροναυτιλιακές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και από τους φορείς παροχής μετεωρολογικών υπηρεσιών, για τον καθορισμό κοινού συστήματος χρέωσης των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, είναι ανεξάρτητα από τα τέλη Αερολιμένα. 

Ωστόσο, ο κ. Δημητριάδης επεξήγησε ότι  «τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν να μην εφαρμόσουν τον παρόντα Κανονισμό στις αεροναυτιλιακές υπηρεσίες που παρέχονται σε αερολιμένες με λιγότερες των 70,000 αεροπορικών κινήσεων ετησίως», σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κινήσεων υπολογίζεται ως το άθροισμα των απογειώσεων και προσγειώσεων και συνιστά το μέσο όρο κινήσεων των 3 προηγούμενων ετών. Συνεπώς, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αερολιμένες μας με ετήσιο αριθμό κινήσεων κατά πολύ μικρότερο των 70,000 ετησίως, δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες της υποχρεωτικής εφαρμογής του πιο πάνω Κανονισμού.

Τέλος, ο υπουργός  κατέληξε ότι «μελετάται στο παρόν στάδιο κατά πόσο ενδείκνυται η σταδιακή εισαγωγή του τέλους τερματικής περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες ανταγωνισμού και τα επιβαλλόμενα μέτρα για ενίσχυση του τομέα του τουρισμού».  

Αερολιμένας Λάρνακας-

Αεροπορικές κινήσεις εμπορικών

πτήσεων

Αερολιμένας Πάφου-Αεροπορικές

κινήσεις εμπορικών πτήσεων

Έτος

Συνολικές Αεροπορικές Κινήσεις

Μέσος όρος

Αεροπορικών κινήσεων τριών ετών

Συνολικές Αεροπορικές Κινήσεις

Μέσος όρος Αεροπορικών κινήσεων τριών ετών

2006

39.394

 

12.435

 

2007

41.658

 

11.588

 

2008

43.318

41.457

11.989

12.004

2009

41.963

42.313

11.617

11.731

2010

43.198

42.826

11.426

11.677

2011

43.368

42.843

10.624

11.222

2012

40.136

42.234

13.184

11.745

2013

34.632

39.379

12.503

12.104

 

 

Δειτε Επισης

Olympic Lagoon Resort: Επεκτάσεις και βελτιώσεις στο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα (photos)
Κώστας Κουμής: Ζωτικής σημασίας η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο Τρόοδος
Υπογράφηκε η σύμβαση για τα κεντρικά γραφεία του Υφυπουργείου Τουρισμού στην Πάφο
Δωρεάν WiFi σε όλες τις παραλίες του Πρωταρά-Συνεργασία Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας με την Cosmos Wireless
The original pan από την Pizza Hut...Ένα ταξίδι που γράφει ακόμη ιστορία, γεμάτη στιγμές
Στρέφονται νομικά κατά της Booking.com οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι-Στηρίζει την συλλογική δράση ο ΠΑΣΥΞΕ
Costa Coffee Κύπρου: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Barista of the Year 2025
Νορβηγία: Εισάγει τουριστικό φόρο 3% στα καταλύματα για αντιμετώπιση του υπερτουρισμού
Πέφτουν οι υπογραφές για την μεταστέγαση του Γραφείου Υφυπουργείου Τουρισμού στην Πάφο
Κ. Φυτιρής: Κίνητρα για να προσελκύσουμε μεγάλα σκάφη αναψυχής στην Κύπρο-Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί