Διαγωνισμός για χάκερ από την Google

Μπορεί το κυβερνοέγκλημα να κοστίζει έως και 140 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, ωστόσο πολλοί από τους χάκερ εξακολουθούν να απολαμβάνουν αυτήν τη... μοναδική αίγλη που προσδίδει το ακατόρθωτο για τους πολλούς.
 
Η σιγουριά μάλιστα που παρέχει στους ίδιους η βαθιά γνώση των υπολογιστικών συστημάτων και των συστημάτων ασφαλείας, τους οδηγεί συχνά πίσω από γραφεία πολυεθνικών, την ασφάλεια των οποίων μπορεί να είχαν... απειλήσει στο παρελθόν.
 
Άλλωστε, η συγκεκριμένη βιομηχανία θέλει διακαώς τους καλύτερους στους κόλπους της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τεχνολογικός κολοσσός της Google διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να εντοπίσει χάκερ που μπορούν να σπάσουν τα νέα της λειτουργικά συστήματα και μάλιστα με συνολικά έπαθλα που αγγίζουν τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στόχος είναι οι χάκερ να κατορθώσουν να «παραβιάσουν» την ασφάλεια του νέου λειτουργικού συστήματος «Chrome OS», είτε μόνοι τους είτε ως ομάδα. Εάν το καταφέρουν, θα λάβουν βραβείο ύψους 110.000 δολαρίων.
 
Επιπλέον, όσοι χάκερ μπορέσουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των Chromebooks υπολογιστών τους μετά την επανεκκίνηση θα κερδίσουν έπαθλο 150.000 δολαρίων. Σημειώνεται πως τα έπαθλα θα δίνονται με σειρά «προτεραιότητας», έως ότου να εξαντληθούν τα 2,7 εκατομμύρια, επομένως οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι... γρήγοροι. Η σχετική εκδήλωση της Google θα γίνει φέτος στις 12 Μαρτίου στο Βανκούβερ. Οι ενδιαφέρονται μπορούν να ακολουθήσουν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο http://www.chromium.org/Home/chromium-security/pwnium-4 όπου αναφέρονται οι κανόνες του διαγωνισμού και να εγγραφούν στον διαγωνισμό έως τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στέλνοντας ένα e-mail με το ονοματεπώνυμό τους στο pwnium4@chromium.org.
 
ΧΑΚΕΡ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π.: Ο «συλλέκτης εμπειριών»
«Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία» ήταν το χαραγμένο στα αραβικά και εβραϊκά τατουάζ στα μπράτσα του Έλληνα Αλέξανδρου Π. από τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος το 2011 σε ηλικία 18 ετών συνελήφθη για χάκινγκ.
 
Ο Αλέξανδρος ή «netspliter» είχε συνδεθεί τότε με επιθέσεις στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ, καθώς και σε αμερικανικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.
 
Ο ίδιος μετά τη σύλληψή του είπε απλά «Δεν είμαι καμία ιδιοφυΐα, όπως νομίζετε. Το αντίθετο πιστεύω για τον εαυτό μου. Σιγά, δεν έκανα και τίποτα» και ζήτησε αμέσως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 
Ο νεαρός χάκερ, αν και μέτριος μαθητής, όπως είχαν πει τότε συνομήλικοί του, φαίνεται ότι ξεκίνησε να επιτίθεται σε ιστοσελίδες από τα 15 του και μάλιστα τόσο... αποτελεσματικά που οι κορυφαίες αστυνομικές αρχές του κόσμου βρίσκονταν καιρό στο κατόπι των ηλεκτρονικών του ιχνών.
 
Ο ίδιος δήλωσε «συλλέκτης εμπειριών», ενώ όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα ευφυές παιδί, το οποίο είχε φτάσει σε μοναδικά σημεία γνώσης υπολογιστικών συστημάτων αν και ήταν αυτοδίδακτος.
 
Κ. ΜΙΤΝΙΚ: Ο φόβος όλων των συστημάτων
Αποτελούσε για χρόνια τον μόνιμο πονοκέφαλο του FBI, είχε καταφέρει να «σπάσει» κάθε πιθανό κωδικό κερδίζοντας... επάξια τον τίτλο του πιο διάσημου χάκερ όλων των εποχών.
 
Ο Κέβιν Μίτνικ -49 χρόνων σήμερα-, ο πρώην πιο καταζητούμενος χάκερ στις ΗΠΑ, πλέον άλλαξε μετερίζι αλλά όχι και... συνήθειες, αφού στο βιογραφικό του πρόσθεσε πια και τη δουλειά που παρείχε στην κυβέρνηση του Ισημερινού για την προστασία των συστημάτων πληροφορικής των προεδρικών εκλογών μέσω της εταιρείας που έχει ιδρύσει, της Mitnick Security Consulting.
 
«Πριν από 18 χρόνια είχα συλληφθεί για χάκιν. Σήμερα, κάνω το ίδιο πράγμα αλλά με πλήρη εξουσιοδότηση. Πόσο ωραίο είναι αυτό;», είχε γράψει πέρυσι ο ίδιος ο Μίτνικ στον λογαριασμό του στο Twitter.
 
Ο Καλιφορνέζος είχε εισβάλει τότε στα συστήματα του FBI και του Πενταγώνου και έγινε ο πρώτος χάκερ που βρέθηκε στον κατάλογο των δέκα πιο καταζητούμενων κακοποιών στις ΗΠΑ.
 
Για δύο χρόνια διέφευγε της σύλληψης, ώσπου ένας Ιάπωνας αντίπαλός του βοήθησε στον εντοπισμό του Μίτνικ, ο οποίος, όπως δήλωσε, κρατούσε τις απόρρητες πληροφορίες για τον εαυτό του για να καταλάβει πώς δουλεύουν τα πράγματα.
Πηγή: www.ethnos.gr
 

Δειτε Επισης

Η Taliadoros Audit Firm Limited επέλεξε το SOFTONE Cloud ERP Series 6 για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό
Η Κύπρος στα Artemis Accords-Φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας
Cyprus Fintech Summit 2024: Η συγκέντρωση που πρόκειται να πυροδοτήσει την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη
Πρώτος εταιρικός και πλέον ένας από τους σημαντικούς δωρητές του TechIsland η PwC Κύπρου
Τα αποτελέσματα της έρευνας CITEA και η ανάλυση του Δείκτη CITEA-Τα σημαντικά ευρήματα
Το λογισμικό FRCS της Prognosys Solutions επαναπιστοποιήθηκε με το XBRL
Η IBM παρουσιάζει τα Granite 3.0: Υψηλής απόδοσης μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις
Δυναμική παρουσία κυπριακών επιχειρήσεων πληροφορικής στην Έκθεση GITEX στο Ντουμπάι
Το cloud ERP ακολουθεί την ανάπτυξη της επιχείρησής σας-To σύστημα της Softone
Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία