Powered by

Λαγκάρντ: Καλύτερα να γινόταν νωρίτερα το ελληνικό κούρεμα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά αυτό θα εξέθετε σε πιθανό κίνδυνο το σύνολο της Ευρωζώνης, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN.

"Με βάση την εκ των υστέρων γνώση, πράγματι θα ήταν καλύτερα να προτείναμε νωρίτερα (την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους). Αλλά θα υπήρχε πιθανόν μία μεγάλη έκθεση για το σύνολο της Ευρωζώνης" δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας: "η επιλογή που έγινε ήταν να διασφαλίσουμε πρώτα ότι η Ευρώπη θα είχε φτιάξει το αντιπυρικό της τείχος πριν κάνουμε κάτι πολύ σοβαρό με το ελληνικό χρέος".

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η κατάστασή της βελτιώνεται και ότι αναμένει να αναπτυχθεί το επόμενο έτος. "Μετά από πολλά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, βλέπουμε πρόοδο για το επόμενο έτος", είπε .

Η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικά προβλήματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη τακτοποιημένο, αλλά ήταν επιφυλακτική σχετικά με την άποψη της κυρίας Σέιλα Μπερ, μία πρώην επικεφαλής εποπτικής Αρχής των ΗΠΑ, ότι μπορεί να συμβεί και άλλο κραχ.

"Ακριβώς το ίδιο πράγμα; Δεν είμαι βέβαιη", ανέφερε, και πρόσθεσε: "Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγάλα θέματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη τακτοποιημένο, όπως θα έπρεπε".

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα δουλειά σε τρεις τομείς: Για τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, τη διαφάνεια της αγοράς παραγώγων και τη ρύθμιση και το άνοιγμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Δειτε Επισης

Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι