BlackBerry: Πρόταση εξαγοράς $4.7δις

Συμφωνία εξαγοράς της BlackBerry από τον μεγαλύτερο μέτοχό της, την επενδυτική εταιρεία Fairfax Financial Holdings, έναντι του ποσού των 4,7 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι δύο πλευρές.

Η BlackBerry, γνωστή άλλοτε ως RIM (Research In Motion), υπήρξε κυρίαρχη στο χώρο των συσκευών κινητής τηλεφωνίας για επαγγελματίες, ειδικά στην αμερικανική ήπειρο, έως την εμφάνιση των iPhone το 2007.

Στο απόγειό της, το 2008, η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση 83 δισ. δολαρίων και ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείες του Καναδά. Έκτοτε, όμως, η αξία της μετοχής της έπεσε από το επίπεδο των 140 δολαρίων ανά μετοχή σε κάτω από 9 δολάρια.

Τα πολυαναμενόμενα κινητά Z10 με οθόνη αφής and Q10 με κλασσικό πληκτρολόγιο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα προκειμένου να αλλάξουν την κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 4.500 απολύσεις, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος κατά 50%.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η BlackBerry ανακοίνωσε ζημιές σχεδόν 1 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο του έτους. Οι διαγραφές για τις απούλητες συσκευές της φθάνουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, πρώην μέλος του ΔΣ της BlackBerry, κατέχει ήδη το 10% της εταιρείας που ίδρυσε ο ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Μάικ Λαζαρίδης με τον καναδό Τζιμ Μπαλσίλι.

Ο Γουάτσα κλήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας όταν οι Λαζαρίδης και Μπαλσίλι παραιτήθηκαν από συνδιευθύνοντες σύμβουλοι το 2012.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Fairfax παραιτήθηκε από το ΔΣ της BlackBerry τον περασμένο μήνα όταν έγινε γνωστή η πρόθεσή της τελευταίας να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της.

Ο Γουάτσα έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackBerry Θόρστεν Χάινς, καθώς και το νέας γενιάς λειτουργικό σύστημα BlackBerry 10.

Δειτε Επισης

«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
TechIsland Summit 2024: Προωθώντας ένα τεχνολογικό μέλλον για την Κύπρο
Ξεκαθαρίζει η Primetel: Ανανέωση της συμφωνίας διανομής αθλητικού περιεχομένου με τη Cyta
Cisco Experience: Η σύγχρονη εποχή απαιτεί Hybrid Multi-Cloud