Powered by

Φρένο στον βρετανικό πληθωρισμό

Υποχώρησε τον Αύγουστο ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού στην Βρετανία, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ωστόσο ο δείκτης των τιμών κατοικιών στην Αγγλία σημείωσε και νέο ρεκόρ τον Ιούλιο τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας νέας φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 2,7% τον Αύγουστο από 2,8% ένα μήνα νωρίτερα βρίσκοντας βοήθεια στη βραδύτερη αύξηση των τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών από τα καύσιμα μέχρι τον ρουχισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Η επιβράδυνση διαμορφώνει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον επίσημο στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, κάτι που δείχνει ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια μέχρι η ανεργία στην Βρετανία να υποχωρήσει στο 7%, στόχο που έθεσε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης της στατιστικής υπηρεσίας που παρακολουθεί τις τιμές των κατοικιών αυξήθηκε 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 3,1% τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε. Ο δείκτης για τις τιμές στην Αγγλία σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο του 2008.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά προγραμμάτων για να αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων, ωστόσο αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους για τον κίνδυνο η χώρα να γνωρίσει μια νέα φούσκα στα ακίνητα, καθώς η ζήτηση για τα σπίτια δεν έχει ακόμα αντισταθμιστεί από σημαντική αύξηση της ζήτησης.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αναμένεται να βοηθήσει επίσης τις καταναλωτικές δαπάνες, τροφοδοτώντας περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε άλλες περιοχές της οικονομίας παραμένουν υποτονικές. Οι τιμές για τα αγαθά στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν κατά 1,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από ετήσιο ρυθμό 2,1% τον Ιούλιο. Το κόστος των πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας σημαντικά από την ετήσια αύξηση του 5,1% ένα μήνα νωρίτερα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ