Powered by

Ελλάδα: Μάχη για έλεγχο αποκρατικοποιήσεων

Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα, αυτό του ελέγχου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης του εκτός Ελλάδας, αναμένεται να θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τη νέα αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.

Κομισιόν και ΔΝΤ τονίζουν ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική, ενώ η Αθήνα λέει ότι τον πλήρη έλεγχο θα έχει, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο, που προκαλεί ήδη τριβές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επισκόπησης της προόδου της οικονομίας τον Σεπτέμβριο και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα «τρέχουν» ξένοι διαχειριστές.

Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.

«Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η πρόταση συζητείται και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας.

Όπως εξήγησε, η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν τόνισε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Κομισιόν, ούτε από το Eurogroup, σημείωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στην επόμενη αξιολόγηση (δηλαδή το Σεπτέμβριο) θα εξεταστούν τρόποι «αποτελεσματικότερης λειτουργίας» του ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

από in.gr

 

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024