Η Υγεία εν καιρώ μνημονίου και η ανάγκη αποτελεσματικού ΓΕΣΥ

Η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την οικονομία της, με πολλά αρνητικά συνεπακόλουθα σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας. Το κράτος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούν με διάφορα σχέδια, και με τη στήριξη της Τρόικας, να ξαναβάλουν την οικονομία σε μια πορεία ανάπτυξης.

Ένας  σημαντικός παράγοντας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι η επίσπευση της υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας  (ΓεΣΥ). Ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο ΓεΣΥ μπορεί να συνδράμει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι, πλέον, δεδομένο ότι το υφιστάμενο μοντέλο χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί, ιδίως υπό το πρίσμα των προβλεπόμενων εξελίξεων κατά την περίοδο του προγράμματος οικονομικής στήριξης (Μνημόνιο).

Ο ιδιωτικός τομέας προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κι άλλο, ενώ μειώσεις δέχονται ήδη οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία. Με δεδομένη τη σημερινή δομή του συστήματος Υγείας, η μείωση των ιδιωτικών εισοδημάτων οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στη χρήση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, γεγονός το οποίο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες. Το κράτος από την άλλη, δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί λόγω των αναγκαίων περικοπών στον Προϋπολογισμό και της απώλειας εσόδων, ως αποτέλεσμα της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Εάν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου, τότε η οικονομική κρίση θα συνοδεύεται από μια πιθανή «κρίση στην Υγεία», που στην ουσία θα υπονομεύσει την ικανότητα της Κύπρου να ανακάμψει από την ύφεση στο εγγύς μέλλον.

Αντίθετα το ΓεΣΥ θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Υγείας, με επακόλουθο σημαντικά οφέλη για το κράτος αλλά κυρίως για τους Κύπριους ασθενείς:

    Θα οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό της παροχής ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης, δεδομένου ότι θα είναι σε θέση να συνδυάζει τις επί του παρόντος διαθέσιμες υποδομές (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)

    Θα διασφαλίζει το δικαίωμα πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη και με την ύπαρξη των κατάλληλων κανόνων, θα μπορεί να καλύπτει τις ομάδες ανέργων και τις ομάδες εργαζομένων των οποίων το εισόδημα θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι, το νέο σύστημα υγείας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια οργανική πλατφόρμα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα

    Μπορεί να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας με την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και τη συνεργασία που θα αναπτυχθεί μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών μελών της ΕΕ

    Θα επιτρέψει την ανάπτυξη του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, εξέλιξη η οποία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της Κύπρου. Είναι αλήθεια ότι ο υγιής πληθυσμός οδηγεί σε περισσότερο πλούτο και ότι η «οικονομία της υγείας» μπορεί να λειτουργήσει ως καύσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας

    Θα τοποθετήσει την Κύπρο μεταξύ των άλλων προηγμένων χωρών στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η επίσπευση της υλοποίησης του ΓεΣΥ θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων  της οικονομικής ύφεσης, καθιστώντας την υγεία του πληθυσμού ως τον βασικό παράγοντα για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη.
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;