Powered by

Σόιμπλε: Υποστηρίζει απόφαση Κομισιόν για Γαλλία και Ισπανία

Συνεχίζεται ο χορός των αντιδράσεων μετά την απόφαση της Κομισιόν να παραχωρήσει στη Γαλλία και την Ισπανία χρονικό περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Σε συνέντευξή του προς την Κυριακάτικη Bild και μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν ακόμη και εντός του κόμματός του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνεται της σχετικής απόφασης για τη διάθεση περισσότερου χρόνου σε Γαλλία και Ισπανία.

Όπως διευκρινίζει ο Γερμανός υπουργός, η Κομισιόν εκτίμησε ότι οι δυο χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο «λόγω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης». Αυτό όμως, όπως λέει, προβλέπεται από το πιο αυστηρό πλέον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιτρέπει μια κάποια ελαστικότητα στην τήρηση των κανόνων.

Η Κομισιόν όμως, επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε, έχει πει επίσης ότι αυτό συνοδεύεται από σαφείς προϋποθέσεις όσον αφορά την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στα τέλη Μαΐου αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο των υπ. Οικονομικών». Και όπως τονίζει τέλος ο Β. Σόιμπλε, η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνούν απόλυτα ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται την Καγκελάριο Μέρκελ έναντι των επικρίσεων που δέχθηκε κυρίως από τη Γαλλία και διευκρινίζει ότι «δεν είναι η κυρία Μέρκελ υπεύθυνη για αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία και τη Πορτογαλία».

Ο καθένας θα πρέπει να καθαρίσει τη δική του αυλή, λέει ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «αυτή η κρίση και τα προβλήματά της δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ούτε των σφαλμάτων της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνων χειρισμών στις κεφαλαιαγορές».

Ο κ. Μπαρόζο απονέμει εύσημα στην Καγκελάριο που, όπως λέει, αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους τι συμβαίνει.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, υπήρξε μια «καλή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δυο ηγετών, με αντικείμενο την προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής στις 22 Μαΐου και 27 και 28 Ιουνίου.

Εντός του Μαΐου οι δυο κυβερνήσεις προτίθενται να παρουσιάσουν τις κοινές τους προτάσεις για τη μελλοντική αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των χωρών της ευρωζώνης.

(ΚΥΠΕ-Deutsche Welle- Βερολίνο)

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο