Εξοικονόμηση φέρνουν τα νόμιμα λογισμικά

Τα νόμιμα λογισμικά προσφέρουν πενταπλάσια οικονομικά οφέλη σε σχέση με τα πειρατικά. Αυτό διαφανεί σε σχετική μελέτη που πραγματοποίησε η BSA - The Software Alliance και το INSEAD, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια  διοίκησης.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αύξηση της χρήσης καταλλήλως αδειοδοτημένου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, σε σχέση με μια ανάλογη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού.

Η αύξηση της χρήσης νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού κατά μια ποσοστιαία μονάδα, θα προσέφερε €25 εκ στην τοπική οικονομία, ενώ μια αντίστοιχη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού θα προσέφερε €5 εκ. Κατά συνέπεια, τα καταλλήλως αδειοδοτημένα λογισμικά θα προσέφεραν επιπλέον οικονομικό όφελος της τάξεως των €19 εκ. Η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού ανά το παγκόσμιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα προσέφερε $73 δις στην παγκόσμια οικονομία, σε σχέση με $20 δις από την αύξηση του πειρατικού λογισμικού – μια διαφορά $53 δις.

«Συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Οικονομικό Αντίκτυπο του Καταλλήλως Αδειοδοτημένου Λογισμικού» είναι μια θεμελιώδης μελέτη η οποία εξετάζει δεδομένα από 95 χώρες για να αποδείξει τα οφέλη της χρήσης νόμιμου λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού οδηγεί σε σημαντικά θετικά κέρδη στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), και επίσης ότι η αύξηση στο ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση του πειρατικού λογισμικού.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Κτενά, αντιπρόσωπο της BSA στην Κύπρο, «Η χρήση νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών επωφελώντας σημαντικά τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν επωφελούνται μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και η τοπική οικονομία, αφού το νόμιμο λογισμικό είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, η Αστυνομία, και η βιομηχανία στην Κύπρο θα πρέπει να δράττουν κάθε ευκαιρίας για προώθηση της μείωσης της πειρατείας λογισμικού για την πραγματοποίηση αυτών των επιπλέον οικονομικών ωφελημάτων».

Η μελέτη επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον ευρώ το οποίο επενδύεται σε νόμιμο λογισμικό ισοδυναμεί σε €120 απόδοση επένδυσης (ROI), σε σύγκριση με €30 απόδοση επένδυσης από το πειρατικό λογισμικό.

Κατά τον κ. Eduardo Rodriguez-Montemayor, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη στο INSEAD eLab, «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπηρεσίες που διενεργούνται με την χρήση νόμιμου λογισμικού βοηθούν τους οργανισμούς να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η συγκεκριμένη μελέτη πάει ένα βήμα παραπέρα για να εξακριβώσει το αντίκτυπο την χρήσης λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Τα αποτελέσματα ξεκαθαρίζουν ότι το νόμιμο λογισμικό επωφελεί τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία ευρύτερα, και ότι το θετικό αντίκτυπο είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει το πειρατικό λογισμικό, σε όλες τις χώρες που έχουν εξεταστεί».

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που επιθυμούν να επωφεληθούν από την οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζεται από την χρήση νόμιμου λογισμικού θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα πιο κάτω:
•    Να δημιουργήσουν δυνατούς και εκσυγχρονισμένους νόμους περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας οι οποίοι να προστατεύουν το λογισμικό που βρίσκεται σε Η/Υ, κινητά τηλέφωνα αλλά και στο «cloud».
•    Να ενισχύσουν τις ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
•    Να προχωρούν σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ευρεία ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του πειρατικού λογισμικού.
•    Να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την χρήση μόνο νόμιμου λογισμικού και με την καθιέρωση συστημάτων σωστής διαχείρησης των λογισμικών προγραμμάτων (Software Asset Management – SAM).
 

Δειτε Επισης

Πώς το ΑΙ κάνει πιο αποτελεσματικό το ERP
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
TechIsland Summit 2024: Προωθώντας ένα τεχνολογικό μέλλον για την Κύπρο