Powered by

Λέτα: Ένα νόμισμα δεν είναι αρκετή Ένωση

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνον από ένα νόμισμα» και ότι έχει ανάγκη από περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση για να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της.

«Μια ήπειρος όπως η δική μας δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνο από το νόμισμα» δήλωσε ο Λέτα ενώπιον των ιταλών γερουσιαστών, οι οποίοι συνεδρίασαν για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, και υπογράμμισε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστούν «ένα κοινό πεπρωμένο».

«Από το προ 20ετίας ευρωπαϊκό σχέδιο, μόνον ένα πράγμα έγινε: το ενιαίο νόμισμα. Και, αν δεν υπάρχει παρά το ενιαίο νόμισμα, ο υπόλοιπος (ευρωπαϊκός) μηχανισμός δεν δίνει απαντήσεις στις προσδοκίες των πολιτών» τόνισε ο Λέτα.

«Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Πάρα πολλές χώρες δεν κοίταξαν παρά τις αυριανές εκλογές, φοβούμενες να πουν στους πολίτες τους "εγκατέλειψα ένα μικρό μέρος της κυριαρχίας" προς όφελος της κοινής κατασκευής», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Θα έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο ή αλλιώς θα βρεθούμε στην κατάσταση των χωρών που θα προχωρούν η καθεμία μόνη της προς την παρακμή, μπροστά σε χώρες άνω του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων» είπε, αναφερόμενος σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

«Αυτό που μας συμβαίνει», ο φαύλος κύκλος μιας οικονομίας στην οποία καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν επενδύουν πλέον, «συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη. Αν δεν έχουμε την ικανότητα να δούμε μακριά στο μέλλον, όλοι μαζί, δεν θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταφέρει να κρατηθεί για περισσότερους από 18 μήνες εάν δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Λέτα θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με την Άνγκελα Μέρκελ και την Τετάρτη με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνομιλίες με τον Λέτα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη συνάντηση, η οποία ορίσθηκε για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Λέτα δήλωσε κατά την προγραμματική ομιλία του πως τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό θα τον οδηγήσουν στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου θέλει να εκφράσει τη βούλησή του να λάβει μέτρα οικονομικής ανάκαμψης για την Ιταλία.

Ο πρώτος σταθμός του,το απόγευμα της Τρίτης, θα είναι η Γερμανία, όπου θα έχει συνομιλία και στη συνέχεια θα δειπνήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Τα πρώτα «συννεφάκια»

Ο Λέτα αντιμετωπίζει ήδη τα πρώτα προβλήματα στην κυβέρνησή του, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση συγκρούστηκαν για τον φόρο κατοικίας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην βουλή, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «πρόκειται να ανασταλεί η ισχύς του φόρου πρώτης κατοικίας και να παγώσει η καταβολή της πρώτης φετινής δόσης του Ιουνίου, μέχρις ότου αποφασιστεί η τροποποίησή του, προς όφελος κυρίως των λιγότερο εύπορων οικογενειών».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) παρενέβη αμέσως στο θέμα: «Ο φόρος πρώτης κατοικίας πρέπει να καταργηθεί οριστικά, διαφορετικά η κεντροδεξιά δεν πρόκειται να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση», απείλησε.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου αποτέλεσε κύρια προεκλογική υπόσχεση της παράταξης του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

Αλλά με βάση με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς το ιταλικό δημόσιο καλείται, εάν θέλει να καταργήσει το μέτρο αυτό, να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων ύψους 4 δισεκατ. ευρώ.

«Καταλαβαίνουμε την λεπτή θέση της κεντροαριστεράς, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε καταλήξει στην κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και του φόρου για τα αγροτεμάχια, όπως και στην επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν το 2012», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα.
Ο κεντροαριστερός υπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, επέμεινε όμως ότι ο φόρος προς το παρόν απλώς «παγώνει».

από in.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο