PwC: Κλειδί για τις τράπεζες οι ρυθμιστικές αλλαγές
08:10 - 06 Μαρτίου 2013
Νέα έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι εάν οι τράπεζες υιοθετούσαν μια πιο έξυπνη προσέγγιση στα προγράμματα ρυθμιστικής συμμόρφωσης τους, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 24% του κόστους των προγραμμάτων υλοποίησης.
Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με διάφορες προκλήσεις καθώς το άνευ προηγουμένου κύμα ρυθμιστικών απαιτήσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Σε ότι αφορά το μέλλον, οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δύσκολες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνεχής ροή ρυθμιστικών ανακοινώσεων, εγγράφων διαβούλευσης και σχετικών ανασκοπήσεων καταδεικνύει το γεγονός ότι τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο ευέλικτος, προληπτικός και συντονισμένος σχεδιασμός και εκτέλεση θα επιτρέψουν στις τράπεζες:
• Να βελτιώσουν την κακή ποιότητα απόδοσης. Η μεγάλη πλειοψηφία των οργανισμών που δεν προβαίνουν σε διαχείριση χαρτοφυλακίων δήλωσε ότι ποσοστό μικρότερο του 10% των έργων πληρούσε τους βασικούς δείκτες απόδοσης. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στα πιο περίπλοκα χαρτοφυλάκια.
• Να μειώσουν το οικονομικό κόστος που σχετίζεται με την υπέρβαση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων. Η μέση υπέρβαση ανέρχεται στο 24% σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα, ενώ το ποσοστό αυτό δεκαπλασιάζεται σε πολλά από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα έργα, όπου συντρέχουν κίνδυνοι γνωστοί ως «μαύροι κύκνοι»
O Στέλιος Κωνσταντίνου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον τραπεζικό τομέα στην PwC Κύπρου, δήλωσε σχετικά:
«Οι τράπεζες πάντοτε είχαν να αντιμετωπίσουν ρυθμιστικές αλλαγές. Αυτό που καθιστά το σημερινό περιβάλλον ξεχωριστό είναι ο τεράστιος όγκος νέων και σημαντικών ρυθμιστικών κανονισμών. Οι παράγοντες που περιπλέκουν τον όγκο εργασίας που απαιτείται περιλαμβάνουν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, το βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την ερμηνεία και την έλλειψη συνέπειας μεταξύ των ρυθμιστών, στοιχεία τα οποία επιδεινώνουν τον κίνδυνο παράδοσης. Επιπλέον, οι ρυθμίσεις ωθούν τις τράπεζες να αναθεωρήσουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, με αποτέλεσμα να διοχετεύουν σημαντικό μέρος των ετήσιων προϋπολογισμών τους για την υλοποίηση των αλλαγών που απαιτούνται.
Οι αυστηρές ρυθμιστικές αλλαγές θα συνεχιστούν και στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των αλλαγών που προκύπτουν είναι σήμερα ζωτικής σημασίας. Μια πιο ευέλικτη, προληπτική και συντονισμένη προσέγγιση στην υλοποίηση θα διασφαλίσει τη μείωση της σπατάλης, την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων».