Με άλλο ύφος αλλά ίδια αντίληψη

Γλυκόπικρη γεύση αφήνει στη νέα κυβέρνηση η πρώτη συμμετοχή της σε Eurogroup. Αν και από το προεδρικό επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως μία μεγάλη νίκη, εντούτοις, στη πραγματικότητα διαφάνηκε πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την Κύπρο άνευ όρων, ούτε καν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους.

Μπορεί, όπως όλα δείχνουν, να δέχθηκαν με ανακούφιση τη νέα κυβέρνηση και τον Μιχάλη Σαρρή, ωστόσο, αυτό έγινε υπό την προοπτική ότι οι εισηγήσεις τους θα είχαν λιγότερη αντίσταση.
Το ότι δέχθηκαν τον οργανισμό Moneyval να συμμετέχει στην έρευνα για το πλαίσιο σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν λέει πολλά, αφού και πάλι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ιδιωτικός οίκος. Εξάλλου ακόμα δεν συμφωνήθηκαν οι όροι της έρευνας.

Από την άλλη και παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Μιχάλη Σαρρή όλο το Σαββατοκύριακο οι Ευρωπαίοι άφησαν για ακόμα μία φορά να αιωρείται το θέμα της συμμετοχής καταθετών στο πακέτο διάσωσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup για ακόμα μία φορά δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο. Ούτε καν ότι είναι απομακρυσμένο δεν μπήκε στον κόπο να πει ενώ ούτε και από τον ευρωπαίο επίτροπό (που μας κάλυψε την προηγούμενη φορά) ήρθε κάποια διάψευση επί του θέματος. Αν και οι πληροφορίες που διαρρέουν σε κυπριακά Μέσα είναι πως οι αναφορές σε bail-in γίνονται για να πειστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης, εντούτοις όλα αυτά μάλλον ως αστεία ακούγονται. Ήδη οι κυπριακές τράπεζες έχασαν καταθέσεις 1.7δις ευρώ και εκτός απροόπτου η ίδια τάση θα συνεχιστεί μετά την άρνηση διάψευσης των σεναρίων.
Το ότι οι ευρωπαίοι αρχικά χαιρέτησαν τη νέα κυβέρνηση και έστειλαν μήνυμα υπογραφής μνημονίου μέχρι το τέλος του Μάρτη, μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί μετά από μήνες αβεβαιότητας, ωστόσο, τη Δευτέρα διαφάνηκε ξεκάθαρα πως εκπτώσεις στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορούν να γίνουν.

Άλλωστε, καλύτερη απόδειξη ότι οι δανειστές δεν έχουν αλλάξει τακτική είναι το γεγονός πως την ίδια ώρα που η συνεδρία του Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη, ομάδα τροϊκανών ανακάτευε στα των ημικρατικών οργανισμών, αρκετοί εκ των οποίων δεν φαίνεται να γλυτώνουν την ιδιωτικοποίηση ή έστω την μετοχοποίηση.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα που αναμένεται να μπουν επιτακτικά στο τραπέζι και ήδη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ έκανε μία συγκεκριμένη αναφορά στους ανώνυμους διευθυντές εταιρειών.

Οι επόμενες βδομάδες θα κρίνουν πολλά αλλά η συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη με… δεδομένο ότι οικονομικά δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Από εκεί και πέρα, οι όροι της συμφωνίας μάλλον θα αλλάζουν πολλά στο χρηματοοικονομικό μοντέλο των τελευταίων ετών.   
 

Δειτε Επισης

Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί
Γιατί οι επιχειρησιακές λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας (και πώς συνδέονται με τα οικονομικά & μάρκετινγκ)
Η Κύπρος επενδύει στην οικονομική διπλωματία για την ενίσχυση του διεθνούς της προφίλ
Τα οφέλη των δραστηριοτήτων ομαδικής σύνδεσης «Team Building Activities»
Η Κύπρος έχει θέση στο τραπέζι της ευρωπαϊκής καινοτομίας-Και όλα ξεκινούν από το χαλλούμι
Δασμοί, χρέος και δολάριο: Γιατί διακυβεύεται κάτι χειρότερο από μια ύφεση;
«Toybox» ή out of the box επικοινωνία;
Πριν μιλήσει η τεχνητή νοημοσύνη στα παιδιά μας, ας της μιλήσουμε εμείς