Νέα κυβέρνηση και προοπτικές της αγοράς ακινήτων
17:42 - 15 Μαρτίου 2013
Μέσα σε δύσκολες και πιεστικές οικονομικές συνθήκες, η νέα κυβέρνηση καλείται, μεταξύ άλλων, να βρει τους τρόπους για να δώσει ελπίδα και προοπτική σε έναν νευραλγικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, την αγορά ακινήτων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν άμεσα οι νέοι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών για να επαναδραστηριοποιηθεί η αγορά ακινήτων.
Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων θα αναλάβει πρωτοβουλίες για άμεση ενημέρωση των δύο Υπουργών για τις θέσεις και απόψεις του σε μια σειρά θεμάτων, με στόχο τη γρήγορη επαναφορά του ενδιαφέροντος στην κτηματαγορά. Μεταξύ άλλων, οι εισηγήσεις μας επικεντρώνονται στην προσπάθεια ο τομέας των ακινήτων να γίνει πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επαναδραστηριοποίηση του κλάδου.
Μεταξύ άλλων τα κύρια θέματα αφορούν:
Την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας
Τη διαμόρφωση πολεοδομικών, οικονομικών και άλλων κινήτρων (απλούστευση διαδικασιών, αναδόμηση φορολογιών κλπ)
Τη διατήρηση της ελκυστικότητας της αγοράς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να υπάρχει ενδιαφέρον και αυξημένη ζήτηση.
Τη δημιουργία συνθηκών για συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε θέματα ανάπτυξης και προώθησης μεγάλων επενδύσεων.
Την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των απαλλοτριώσεων ούτως ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που οφείλει το κράτος στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες (περί τα €400 - €500 εκατομμύρια). Αυτό αναμένεται να έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Τη διαμόρφωση κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων για επενδύσεις σε ακίνητα με σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Την αναδιάρθρωση της φορολογίας (ενοποίηση / κατάργηση φορολογιών) ώστε να υπάρχει απλούστευση στη διαδικασία καταβολής του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Η φορολογία αυτή θα πρέπει να είναι ανά ακίνητο (per property) και όχι ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Είμαστε βέβαιοι ότι με ορθές και ανοικτόμυαλες προσεγγίσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, ο τομέας των ακινήτων θα μπορούσε να ανακάμψει συμβάλλοντας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να υλοποιήσουμε τον πιο πάνω στόχο, θα πρέπει να επαναφέρουμε στην αγορά την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη η οποία φαίνεται να έχει χαθεί.
Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση, παρ’ όλες τις εξαγγελίες για ξένες επενδύσεις (Κατάρ, Triple 5, παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας) δεν κατάφερε να υλοποιήσει καμιά και σε συνδυασμό με την πολιτική για φορολόγηση του πλούτου (έχοντες και κατέχοντες) σκότωσε κάθε ελπίδα για επενδύσεις στα ακίνητα. Στο χέρι μας είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για επενδύσεις στην χώρα μας.
Αν και οι άμεσες προοπτικές είναι δύσκολες και οι τιμές των ακινήτων είναι υπό πίεση, εν τούτοις διαφωνούμε κάθετα με τις απόψεις για περαιτέρω μείωση της τάξης του 30% - 35% την επόμενη διετία. Άποψη μας είναι ότι οποιεσδήποτε προβλέψεις για συγκεκριμένα ποσοστά είναι παρακινδυνευμένες. Με βάση την υφιστάμενη αβεβαιότητα οι καθοδικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τοπικά και αρκετές ευκαιρίες αναμένεται ότι θα υπάρξουν κατά το τρέχον έτος, στη διάρκεια του οποίου δεν αναμένεται ανάκαμψη. Αναμένεται όμως ότι με την υπογραφή του μνημονίου, την πολυαναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, θα υπάρξουν ήπιες μειώσεις στις αξίες και μεσοπρόθεσμα μια σταθεροποίηση στην αγορά.
Η Κύπρος θα είναι πάντοτε ένας ελκυστικός προορισμός και στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες (αξιοπιστία, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απλές διαδικασίες κ.λπ.) για να επανέλθει η σταθερότητα και η ηρεμία. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους.