Jus primae noctis

Δίκαιον της πρώτης νυκτός

Ο περίφημος κανόνας που ήθελε τη νύφη του δουλοπάροικου να περνά την πρώτη νύκτα του γάμου της με τον γαιοκτήμονα ή τον τοπικό άρχοντα επιχειρείται πλέον να διαψευστεί από τους πολιτισμένους, πια, Ευρωπαίους (αυτούς που σφάζουν και μας ταΐζουν άλογα, κυνηγούν ελάφια και αλεπούδες αλλά θίγονται με τα αμπελοπούλια).
Επειδή όμως η συγκεκριμένη πρακτική αναφέρεται πολύ πρόσφατα στην ιστορία για να αποτελεί κάποιο μυθολογικό εύρημα, το πιθανότερο είναι να ισχύει.

Μία σύγχρονη εφαρμογή τέτοιου Δικαίου πρέπει να αναμένουμε και εδώ στην Κύπρο. Και μάλλον κάτι τέτοιο πρέπει να αναμένουν και οι Ευρωπαίοι μετά την εκλογή Αναστασιάδη αν κρίνουμε από τον τρόπο που την υποδέχθηκαν.

Όχι μόνο ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν πως με την εκλογή Αναστασιάδη το μνημόνιο θα τρέξει πιο γρήγορα. Ο ίδιος βέβαια, στο τελευταίο debate φώναζε πως δεν θα είναι Yes man.

Το ότι θέλουν το πάνω χέρι οι εταίροι μας το έδειξαν ήδη χειροπιαστά. Απαίτησαν την εφαρμογή νομοσχεδίων πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, απαγόρευσαν στον Νεοκλή να υπογράψει τη συμφωνία με τη Vopak για το τερματικό καυσίμων και παραπονέθηκαν και για νομοσχέδια που δεν εγκρίθηκαν.

Όπως επισημαίνουν και οι οίκοι, η κρισιμότερη περίοδος, είναι οι πρώτες μέρες του Ιούνη οπόταν θα κληθούμε να καταβάλουμε 1.3δις για κρατικά ομόλογα που λήγουν. Μέχρι τότε, κουτσά-στραβά, θα διαβούμε. Ο χρόνος όμως και πάλι εμάς θα πιέζει. Ειδικά τώρα με την κατάσταση ακυβερνησίας που δημιουργήθηκε στην Ιταλία, οι Ευρωπαίοι έχουν πονοκεφάλους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων να ανησυχούν και είτε θα μας παραμελήσουν είτε θα θέλουν να τελειώνουν μία ώρα νωρίτερα μαζί μας.

Όποια στάση (χωρίς παρεξήγηση) και να κρατήσει ο Νίκος Αναστασιάδης ή ο Στ. Μαλάς αν είχε εκλεγεί, οι δανειστές μας θα είχαν ούτως ή άλλως το δικαίωμα της πρώτης νύκτας. Και εδώ που τα λέμε, με το ρίσκο που παίρνουν δεν τους αδικείς ότι και να ζητήσουν.

Υπομονή, μία νύκτα είναι (που θα κρατήσει τρία χρόνια) θα περάσει.
 

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια δράσεις κοινωνικής ευθύνης από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
MiCA: Το νέο πλαίσιο για τις αγορές κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων αλλάζει τον χρηματοοικονομικό τομέα
Airbnb και στεγαστική κρίση στην Κύπρο: Μύθοι και πραγματικότητες
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Δημιουργία θετικής αλλαγής
Τεχνικό χρέος στις επιχειρήσεις: Ένα κρυφό κόστος της τεχνολογίας
Τεχνητή νοημοσύνη, παραγωγικότητα και η σημασία της γνώσης
Έλλειψη εργατικού δυναμικού: Μια μεγάλη πρόκληση για την κυπριακή οικονομία
Κλειδί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το στεγαστικό
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ: Ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την παγκόσμια υγεία
«Πληρώνω όσο πετώ»: Πρόκληση ή ευκαιρία;