Leaf Research: Οδηγός εκτιμήσεων για λογιστικούς σκοπούς

Η Leaf Research προχώρησε στην έκδοση εμπεριστατωμένου οδηγού εκτιμήσεων για λογιστικούς σκοπούς και πιο συγκεκριμένα για την διενέργεια εκτιμήσεων ακίνητης περιουσίας κάτω από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) ή International Financial Reporting Standards (IFRS) εκδίδονται από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, το International Accounting Standards Board (IASB). Με τον όρο ΔΠΧΠ ή IFRS εννοούμε ένα σύνολο λογιστικών αρχών, κανόνων, μεθόδων και διαδικασιών γενικά αποδεκτών, η καθιέρωση των οποίων οδηγεί στην ομοιομορφία καταρτίσεως των οικονομικών καταστάσεων και συνεπώς σε ακριβή, αληθή και ομοιόμορφη πληροφόρηση των χρηστών των Οικονομικών Καταστάσεων (επενδυτών, μετόχων, πιστωτών, εργαζομένων, δημοσίου τομέα κλπ).

Ο ΔΠΧΑ 13 ή IFRS 13 εφαρμόζεται στα ΔΠΧΑ που απαιτούν ή επιτρέπουν επιμετρήσεις ή γνωστοποιήσεις στην εύλογη αξία και παρέχει ένα ενιαίο πλαίσιο ΔΠΧΠ για την επιμέτρηση της εύλογης αξίας. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και τα ακίνητα, τα οποία εκτιμώνται ανάλογα με το αν είναι επενδυτικά ακίνητα (investment properties), επιχειρησιακά ακίνητα (operational properties) ή αποθέματα (inventory). Σημασία επίσης έχει η επιλογή της μεθόδου εκτίμησης ανάλογα με το είδος του ακινήτου αλλά και ανάλογα με το εύρος και ποιότητα των διαθέσιμων συγκριτικών στοιχείων.

Από το 2005 όλες οι εισηγμένες εταιρίες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) πρέπει να εφαρμόζουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα IFRS για την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεών τους. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιτρέπουν ή να επιβάλλουν τη χρήση αυτών των πρότυπων αναφοράς στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις της ΕΕ για τους ετήσιους λογαριασμούς τους και στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις της ΕΕ για τους ετήσιους και/ή τους ενοποιημένους λογαριασμούς τους.

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Συνέταιρος της Leaf Research, αναφέρει ότι «η δημιουργία ενός οδηγού εκτιμήσεων ακίνητης περιουσίας κάτω από το επικαιρωμένο IFRS 13 ήταν απαραίτητο, μιας και ακίνητα αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε επιχείρησης. Η οικονομική κρίση και η επιφόρτιση της διεύθυνσης των εταιριών και των λογιστών τους με επιπλέων ευθύνες σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε πιο ενήμεροι για τα νέα δεδομένα και κανονισμούς».

Ο οδηγός παρέχεται δωρεάν στην ιστοσελίδα της εταιρείας – www.leafresearch.com
 

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Στα δικαστήρια ο δρόμος Πάφου-Πόλης… «Ο εργολάβος ερμηνεύει με δικό του τρόπο τις πρόνοιες»
Μήνας επενδυτικών ευκαιριών από την Gordian
Γιάννης Μισιρλής: Κοινός στόχος όλων η εξεύρεση ριζικών λύσεων για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος
Τα κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για προσιτή στέγη και οι τρόποι αξιοποίησης με παραδείγματα
Πωλείται το «Royiatiko» στην παλιά Λευκωσία-Η τιμή και τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου (pics & vid)
Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»