Στο €1 δισ. η αξία 1.500 έργων τέχνης που κατάσχεσαν οι Ναζί

Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η αξία των 1500 έργων μεγάλων ζωγράφων του 20ού αιώνα, που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς και βρέθηκαν σ’ ένα διαμέρισμα στο Μόναχο.
 
Μεταξύ των έργων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, αλλά και έργα των μεγάλων ζωγράφων όπως, οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ.
 
Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου, όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Focus. Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στη νότια Γερμανία, αρμόδια για την υπόθεση αυτή, την οποία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία του Focus.
Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το Focus. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο πατέρας του ογδοντάχρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στη συνέχεια πουλήσει είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από Εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν «εκφυλισμένη τέχνη» - σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ- και είχαν πωληθεί επίσης στη συνέχεια από τους Ναζί.
 
Για σχεδόν 50 χρόνια, ο γιος του Γκούρλιτ, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του. Κατά το πέρας των ετών, πούλησε ορισμένους από αυτούς που είχε στην κατοχή του και έζησε με το κέρδος που είχε από τις πωλήσεις αυτές.
 
Το 2011 η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του υιού Γκούρλιτ, η συμπεριφορά του οποίου ήταν ύποπτη, και βρήκε τους πίνακες αυτούς, καταλήγει το περιοδικό.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Πρώτο Θέμα
 

Δειτε Επισης

Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό