Powered by

ΕΚΤ: Αρνητικά επιτόκια μόνο σε ακραία κατάσταση

Μόνο σε ακραία κατάσταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα οδηγούσε το βασικό της επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων - επί του παρόντος στο 0% - σε αρνητικό έδαφος, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι από τεχνικής πλευράς η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιοι ενδεχόμενο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
Παρόλο που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η τράπεζα είναι τεχνικά έτοιμη να εισαγάγει αρνητικό επιτόκιο για το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, διατήρησε το συγκεκριμένο επιτόκιο αμετάβλητο στο 0%.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της δημοσίευσης της έκθεσης της ΕΚΤ "Financial Stability Review", ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι «έχουμε ανακοινώσει πριν από πολλούς μήνες ότι από καθαρά τεχνικής άποψης, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε".
"Αλλά σίγουρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αυτό, διότι η ΕΚΤ είναι σίγουρα ανοικτή σε μέτρα που είναι σίγουρα πρωτόγνωρα», σημείωσε.

Σημείωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν "δοκιμαστεί για λίγο στη Σουηδία και στη Δανία".
Ωστόσο, είναι «διαφορετικό να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό για μεγάλη οικονομία, όπως η ευρωζώνη. Μόνο σε ακραίες καταστάσεις το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί", επισήμανε.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι η κατάσταση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών "είναι τώρα πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν και πολύ καλύτερα από ό, τι ήταν στα τέλη του 2011".
Στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012, η ΕΚΤ διοχέτευσε πέρα του 1,0 τρισεκατομμυρίου ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω τριετών δανείων για να αποτρέψει τη διαφαινόμενη πιστωτική κρίση.

Πηγή: KYΠΕ
 

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ