Βοήθεια για την πρώτη κατοικία από τις βρετανικές τράπεζες

Στεγαστικά δάνεια που θα προσφέρουν στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Βοήθεια Για Αγορά» πρώτης κατοικίας, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι τράπεζες στη Βρετανία, μετά την επισημοποίηση του λεπτομερειών της δεύτερης φάσης του προγράμματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχεται βοήθεια σε όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι για πρώτη φορά, αλλά μπορούν να διαθέσουν μόνο μικρή προκαταβολή. Δίνεται η δυνατότητα αγοράς με προκαταβολή μόλις 5% επί της αξίας του σπιτιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 600.000 λίρες (710.000 ευρώ). Το κράτος εγγυάται το 15% του χορηγούμενου δανείου.

Η κίνηση της κυβέρνησης έχει εντείνει τις ανησυχίες πολιτικών και αναλυτών ότι η στεγαστική αγορά της Βρετανίας, κυρίως του Λονδίνου, οδηγείται σε φούσκα. Οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η τάση είναι αυξητική, όπως επισήμανε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μεσίτες της βρετανικής πρωτεύουσας σημειώνουν ότι η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και οι μεγάλες αγορές από Νοτιοευρωπαίους και άλλους αλλοδαπούς στο Λονδίνο την τελευταία πενταετία είναι παράγοντες που έχουν προκαλέσει την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία του Λονδίνου, οι Έλληνες αγοραστές είχαν διαθέσει το 2010 περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες στη στεγαστική αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας και περίπου 250 εκατομμύρια λίρες το 2011.

Το Βασιλικό Ίδρυμα Επιθεωρητών Κατοικίας πρότεινε τον περασμένο μήνα επιβολή πλαφόν 5% στην ετήσια αύξηση των τιμών κατοικίας. Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε σήμερα τις προειδοποιήσεις περί φούσκας, ωστόσο ο Υπουργός Τζορτζ Όσμπορν έχει διατάξει την επανεξέταση των επιπτώσεων του προγράμματος «Βοήθεια Για Αγορά» σε ετήσια βάση.

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα