ΔΝΤ: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τον δημοσιονομικό γκρεμό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" δεν αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και τα προβλήματα χρέους.

Ο παγκόσμιος δανειστής έκτακτης ανάγκης χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσιγκτον και η οποία επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει μεγάλες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που είχε προγραμματίσει να λάβει η αμερικανική Κυβέρνηση.

"Σε περίπτωση απουσίας δράσης από το Κογκρέσο, η οικονομική ανάκαμψη θα είχε εκτροχιαστεί", αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Αλλά, πρόσθεσε, ότι το Κογκρέσο σημείωσε μικρή πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ελλείμματος των ΗΠΑ, καθώς και την ανάγκη να αυξηθεί, εκ του νόμου, το ανώτατο όριο χρέους της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοδότηση του ελλείμματος.

"Απομένουν να γίνουν περισσότερα για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ σε βιώσιμη πορεία, χωρίς να βλάπτουν την εύθραυστη, ακόμη, ανάκαμψη», είπε ο κ. Ράις.

"Συγκεκριμένα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να διασφαλίζει υψηλότερα έσοδα και συγκράτηση των δαπανών μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

Επιπλέον, είπε, "είναι σημαντικό να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους γρήγορα και να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες αβεβαιότητες", σχετικά με τις δαπάνες και τη λήξει των πιστώσεων.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη