Κάμερον: Πάταξη της φοροδιαφυγής στην ατζέντα των G8

Έμφαση στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου παρουσίασε περιληπτικά τις προτεραιότητες της χώρας του κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης της προεδρίας του G8.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι η φοροδιαφυγή είναι παράνομη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και να υπάγεται πλήρως στο ποινικό δίκαιο. Η αναφορά του ακολουθεί έκθεση της Γενικής Εισαγγελίας στη χώρα του που έδειξε ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει στη Βρετανία 14 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο, θέτοντας παράλληλα ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος φοροφυγάδων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει το επιχειρηματικό κοινό στο οποίο απευθυνόταν, λέγοντας ότι ως Συντηρητικός πολιτικός θέλει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις. Τόνισε όμως ότι είναι δίκαιο οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Έθεσε επίσης ως προτεραιότητα της προεδρίας του G8 το πιο ανοιχτό εμπόριο και τη μεγαλύτερη οικονομική διαφάνεια. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των όλο και πιο επιθετικών προγραμμάτων φοροαποφυγής, που δεν είναι απαραίτητα παράνομα αλλά ηθικά ελεγκτέα.

Απευθυνόμενος στους διεθνείς ηγέτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους, να χαμηλώσουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις και να περικόψουν το «φουσκωμένο» κράτος πρόνοιας.
Ο κ. Κάμερον αναφέρθηκε μόνο εν συντομία στη χθεσινή προαναγγελία δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, λέγοντας ότι ο επανακαθορισμός των σχέσεων είναι σωστός όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για όλη την Ευρώπη. «Δεν γυρνάμε την πλάτη στην Ευρώπη, το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ηγέτης.

 

Δειτε Επισης

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες-Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο