Η οικονομία του Ισραήλ καλπάζει εν μέσω κρίσης

Η ισραηλινή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% το 2012, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους και την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.
 
Το 2011, το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 4,6%. Η ανάπτυξη το 2012 ήταν βραδύτερη εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης παγκοσμίως, η οποία επηρέασε αρνητικά την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία του Ισραήλ. Το 2013 το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% καθώς το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
 
Ωστόσο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγή φυσικού αερίου, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2013, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο κλάδος του φυσικού αερίου δεν δημιουργεί σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
 
Η κεντρική τράπεζα προσφάτως μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, δηλώνοντας ότι θέλει να προσπαθήσει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως.
 
Η τράπεζα έχει δηλώσει επίσης ότι η κυβέρνηση πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους το 2013 προκειμένου να αποτρέψει την διεύρυνση του ελλείμματος, αλλά το υπουργείο Οικονομικών, ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετοι φόροι.
 

Δειτε Επισης

Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες-Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο