Κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου και των κυπριακών Τραπεζών

“In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.”

Ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δικαιολογούνται εν μέρει λόγω και της προεκλογικής περιόδου. Όμως καλό θα ήταν ο κόσμος να γνωρίζει καλά που πρέπει να αναζητά και να καταλογίζει ευθύνες ανεξάρτητα των πολιτικών-κομμάτικών του πεποιθήσεων.

Το πρόβλημα αυτήν την στιγμή στη  Κύπρο είναι οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών  (10 δις) όπως έχω αναλύσει διεξοδικά και σε προηγούμενο άρθρο μου, ενώ από τα υπόλοιπα 10 δις, (τα 7,5 δις είναι για ανανέωση υφιστάμενου δανεισμού συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού δανείου 2,5 δις που λήγει το 2016 και μάλλον θα επεκταθεί) και 2,5 δις για ελλείμματα της Δημοκρατίας για τα επόμενα 3 χρόνια – να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των ελλειμμάτων προέρχεται από τόκους καθώς το πρωτογενές έλλειμμα είναι μικρό.

Το δημοσιονομικό μας πρόβλημα είναι πολύ μικρό βλέπε* και τους ενοποιημένους λογαριασμούς της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιαν.   2012 – Νοεμβρ. 2012   και τα όποια μέτρα δεν θα ήταν δυνατόν να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε,
*(http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/All/C999BC72D84280E5C2257AEE00380020/$file/nov%202012gr.pdf?OpenElement)
Τα νούμερα του χρέους έχουν ως εξής: από τα 17-20 δις που χρειαζόμαστε, τα 10 είναι για τις Τράπεζες (εκτιμώ πως το ποσό θα μειωθεί στα 8,4 - 9,2 δις), τα 5,5δις (8δις - αν υπολογίσουμε και το Ρωσικό δάνειο) για ανανέωση υφιστάμενου δανεισμού για τα επόμενα τρία χρόνια και τα 2δις  για τα ελλείμματα που θα έχουμε τα επόμενα 3 χρόνια (που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τόκους). Συνεπώς καθαρά χρειαζόμαστε 12 δις (10 για Τράπεζες και 2 για ελλείμματα, τα οποία ελλείμματα προκύπτουν λόγω αυξημένων τόκων-το πρωτογενές έλλειμμα είναι πολύ μικρό). Να σημειωθεί πως τα χρήματα που θα μπουν στις Τράπεζες υπάρχει και περίπτωση να ανακτηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το ότι το πρόβλημα αφορά τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη οι διοικήσεις τους. Τους κανόνες τους καθορίζει η ΕΕ και οι θεσμοί της. Με το ότι επέτρεπε και επιτρέπει στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να επενδύουν σε κρατικά ομόλογα χωρίς να θεωρεί ότι αυτά έχουν ρίσκο και να μην ζητά την δέσμευση κεφαλαίου, ουσιαστικά ωθεί τις Τράπεζες να επενδύουν σε κρατικά ομόλογα για αύξηση της κερδοφορίας τους. Τα κρατικά ομόλογα θεωρητικά δεν είχαν ρίσκο – αυτό το επιβεβαίωναν και οι σταθμίσεις ρίσκου (risk weight=0) που απαιτούνταν από τις τράπεζες για τέτοιες επενδύσεις.

Το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικό, κυρίως λόγω της επανεκτίμησης των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως υποθήκες αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Επιπλέον, το όριο του 9-10% το οποίο μπαίνει ως όριο για την ανακεφαλαιοποίηση ποιος λέει ότι πρέπει να είναι εκεί? – και αν ναι γιατί απαιτείται άμεσα με ότι συνέπειες κι αν έχει αυτό? Μα οι ίδιοι δεν είναι εκείνοι που το ζητάνε  με αυτούς που μέχρι τώρα έλεγχαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια και αποδείχθηκαν ανεπαρκής? Συνεπώς γιατί πρέπει να πάνε στο 9-10% τα κεφάλαια των τραπεζών από την μια στιγμή στην άλλη;

Η στρατηγική διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε ήταν σωστή – και αναφέρομαι στην γενικότερη στρατηγική και όχι στην διαπραγμάτευση του μνημονίου η οποία δεν υφίσταται. Προσπαθήσαμε να ενταχθούμε μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία ώστε να αποφύγουμε το Μνημόνιο και να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες από την μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Η αλλαγή στάσης όμως κάποιων κρατών μελών το τελευταίο διάστημα (βλέπε και σχετικό δημοσίευμα - http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=492888 - των Financial Times) (και άρθρο του Dow Jones Newswires  http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1708503 ) ως προς την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ζητάνε πλέον και την συμμετοχή των κρατών στην ανακεφαλαιοποίηση) άλλαξε τις ισορροπίες.

Τράπεζα Κύπρου

Με βάση την δική μου ανάλυση και με κάποια αναγωγή των αναλύσεων της BlackRock για τις Ελληνικές τράπεζες, η τράπεζα Κύπρου θα χρειασθεί επιπλέον προβλέψεις 1,6 δις  από τις οποίες αν αφαιρεθεί η κερδοφορία για τα επόμενα τρία χρόνια τότε είναι πιθανό να μην χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια για την ενίσχυσή της. Θεωρώ βέβαια πως τα μετατρέψιμα αξιόγραφά θα μετατραπούν σε μετοχές και πως η τράπεζα θα εκδώσει νέα αξιόγραφα της τάξης 700εκ. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και κινήσεις απομόχλευσης της τράπεζας με την πώληση Non-core δραστηριοτήτων τότε μπορεί η ΑΜΚ να είναι μικρή και να μην υποστούν οι μέτοχοι σημαντικό dilution.  
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;