O ρόλος της τηλεόρασης στην κυπριακή κοινωνία
13:11 - 10 Ιανουαρίου 2013
Στην εποχή των Νέων Μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας, με τη σχεδόν καθολική επικράτηση του διαδικτύου, η τηλεόραση ακόμα αποτελεί ένα βασικό μέσο επηρεασμού της κοινής γνώμης στις δυτικές κοινωνίες. Μάλιστα, σε αρκετές από αυτές, οι επιδράσεις της στο κοινό προσφέρουν ευρύ πεδίο μελέτης εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενημερωτικό της πρόγραμμα.
Στο βιβλίο της Θεοδώρας Α. Μάνιου με τίτλο: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Μια θεωρητική και Ερευνητική Προσέγγιση στην Κυπριακή Σφαίρα" επιχειρείται να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία πρόσληψης μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου από το κοινό μέσω της τηλεόρασης. Η πρωτογενής έρευνα για το θέμα διεξήχθη στην Κύπρο. Η θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος, όμως, αγγίζει τις περισσότερες, αν όχι όλες, δυτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτές της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η μελέτη εντοπίζει τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις συνήθειες τηλεθέασης των πολιτικών ειδήσεων και παρουσιάζει τις απόψεις του κοινού για τις πολιτικές ειδήσεις που προβάλλει η τηλεόραση. Στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο τόσο για τους ακαδημαϊκούς όσο και για τους επαγγελματίες της τηλεόρασης, προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού.
Δυο λόγια για την συγγραφέα
Η Δρ Θεοδώρα Α. Μάνιου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και MME του Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνιακή Πολιτική από το CITY University του Λονδίνου (ΜΑ in Communication's Policy Studies) και είναι αριστοβάθμια διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και MME του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1994 σε τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, περιοδικά και διαδικτυακά μέσα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας, με πολιτικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Από το 2009 είναι λέκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου και, παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα της Ελλάδας και της Κύπρου.