Εκτίμηση Ακινήτων : Περιεχόμενο Έκθεσης

Ως Επιστήμονες Εκτιμητές Ακινήτων αλλά και μέλη  του Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τα πρότυπα (Valuation Standards) και τις οδηγίες (Guidance Notes) του Εγχειρίδιου Εκτιμήσεων του (RICS), όπως καθορίζεται στο Appraisal and Valuation Standards (Red Book). Τα συγκεκριμένα πρότυπα είναι υποχρεωτικά κατά την προετοιμασία οποιασδήποτε γραπτής εκτίμησης, ενώ οι οδηγίες παρέχουν καθοδήγηση για τους εκτιμητές στην ετοιμασία και παράδοση εκτιμήσεων για διάφορους σκοπούς, χωρίς να καθορίζουν στους εκτιμητές πώς να εκτιμήσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα το πρότυπο VS6 του Red Book αναφέρεται στο ελάχιστο περιεχόμενο μιας έκθεσης, ενώ είναι απαραίτητο η έκθεση που παραδίνεται σε κάθε πελάτη να είναι διατυπωμένη με τρόπο ο οποίος να αναγράφει τα συμπεράσματα της μελέτης με ξεκάθαρο τρόπο και να αναφέρεται στους συμφωνημένους όρους της οδηγίας.  
Πρέπει να αναφέρεται ότι η έκθεση γίνεται με βάση τα συγκεκριμένα εκτιμητικά πρότυπα του Red Book και ότι ο εκτιμητής έχει τις γνώσεις, ικανότητα και  αντίληψη που του επιτρέπουν να διεκπεραιώσει την εκτίμηση επαρκώς. Ο εκτιμητής οφείλει να αναφέρει ότι δεν προκύπτει καμία περίπτωση σύγκρουση ενδιαφέροντος (conflict of interest) μεταξύ του εκτιμητή και των εμπλεκομένων μελών. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έρευνα που έχει διεξαχθεί  από τον εκτιμητή και οι πηγή των πληροφοριών στις οποίες έχει βασιστεί. Εάν μια εκτίμηση έχει γίνει υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις ή συγκεκριμένες οδηγίες, αυτές πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα.  

Σε κάθε έκθεση πρέπει να αναφέρεται το όνομα του πελάτη ή άτομα στα οποία απευθύνεται, ο σκοπός της εκτίμησης, ο τύπος του ακίνητου και πως χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη, το μερίδιο που εκτιμείται καθώς επίσης και η συγκεκριμένη ημερομηνία της εκτίμησης. Πρέπει να αναγράφεται η Βάση με την οποία γίνεται η εκτίμηση, η οποία στις πλύστες περιπτώσεις είναι αυτή της «Αγοραίας Αξίας» και να αναγράφεται ο πλήρης ορισμός εντός της έκθεσης.

Σε κάθε έκθεση πρέπει να αναγράφεται το όνομα του εκτιμητή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συγκεκριμένη εκτίμηση την οποία υπογραφεί, ενώ το ποσό της εκτίμησης πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένο νόμισμα και ολογράφως. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται επεξήγηση για την προσέγγιση και την λογική πίσω από την αξία που δίνεται στην έκθεση. Ο εκτιμητής οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη κατά πόσο υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί στην δημοσίευση της έκθεσης, καθώς επίσης και οποιοιδήποτε περιορισμοί ευθύνης σε τρίτα άτομα, εκτός από αυτά τα οποία αναφέρονται στην έκθεση.

Τα πιο πάνω θεωρούνται ως το ελάχιστο περιεχόμενο μιας εκτίμησης, ενώ εναπόκειται στον κάθε εκτιμητή να συμπεριλάβει οτιδήποτε άλλο θεωρεί ουσιώδεις, όπως ανάλυση της τοπικής αγοράς, προοπτικές ακινήτου, φωτογραφίες του ακινήτου, τοπογραφικό σχέδιο κτλ.

 Έχοντας ζητήσει από Επιστήμονες Εκτιμητές μέλη του RICS την ετοιμασία εκτίμησης βάση των πρότυπων του Red Book, οι παραλήπτες αυτών των εκτιμήσεων μπορεί να είναι σίγουροι ότι συνάδουν με τα ψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα ενώ, μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχει διεκπεραιωθεί η εκτίμηση ανεξάρτητα και αντικειμενικά, ως καθορίζεται στα πρότυπα.
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από τις επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία