Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του ΔΠΧΠ 9

Η KPMG επικροτεί τις προτεινόμενες περιορισμένες τροποποιήσεις στο ΔΠΧΠ 9 που εκδόθηκαν στις 28 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (“ΣΔΛΠ”) ως ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της λογιστικοποίησης των χρηματοοικονομικών μέσων με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (“ΔΠΧΠ”). Το έργο είναι μια συνεργασία με το Αμερικανικό Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (“ΑΣΛΠ”) και ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των G20 για ένα ενιαίο σύνολο υψηλής ποιότητας παγκόσμιων λογιστικών προτύπων.
Ο Andrew Vials, υπεύθυνος για ΔΠΧΠ Χρηματοοικονομικά Μέσα της KPMG παγκοσμίως, δήλωσε: "Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετά πιθανό να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές. Κάποιες οικονομικές οντότητες θα αναμένουν μια συνολική μείωση της αστάθειας στην «Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων», παρόλο που για άλλες η μεταβλητότητα στα ίδια κεφάλαια καθώς και στα εποπτικά κεφάλαια μπορεί να αυξηθεί.
"Ήταν θετικό το ότι ΣΔΛΠ και ΑΣΛΠ εργάστηκαν από κοινού για την ανάπτυξη κοινών αρχών σε αυτόν τον τομέα", συνέχισε ο κ. Vials. "Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν μαζί ώστε να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες που θα καθορίσουν το πώς οι νέες απαιτήσεις θα εφαρμόζονται στην πράξη."

Κατηγορία επιμέτρησης
Οι προτάσεις εισάγουν μια νέα κατηγορία επιμέτρησης για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχονται με διπλό στόχο, τη συλλογή των συμβατικών ταμειακών ροών και την πώληση – για παράδειγμα κάποια χαρτοφυλάκια ομολόγων. Αυτή η νέα κατηγορία απαιτεί την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων στη δίκαιη αξία, με μεταβολές στη δίκαιη αξία να αναγνωρίζεται εκτός της «Κατάστασης Λογαριασμού Αποτελεσμάτων» στην «Κατάσταση άλλων συνολικών εσόδων». Ορισμένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία μια οικονομική οντότητα προηγουμένως θα επιμετρούσε στο αναπόσβεστο κόστος βάσει του υφιστάμενου μοντέλου του ΔΠΧΠ 9, τώρα ίσως να πρέπει να καταταχθούν σε αυτή τη νέα κατηγορία - αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση της μεταβλητότητας στα ίδια κεφάλαια και, για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα εποπτικά κεφάλαια.
Η KPMG, θεωρεί ότι η νέα κατηγορία θα είναι ευπρόσδεκτη από πολλούς στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς φαίνεται να συνάδει με την προκαταρκτική απόφαση του ΣΔΛΠ ότι οι αλλαγές στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις από μεταβολές στις τιμές των προεξοφλητικών επιτοκίων θα πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από την «Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων». Ωστόσο, η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί ως προς το κατά πόσον το ΣΔΛΠ έχει βρει το καλύτερο συνολικό πακέτο για ελαχιστοποίηση λογιστικών αναντιστοιχιών.
Σημαντική αλλαγή
Μια άλλη σημαντική αλλαγή που προτείνεται αφορά στην δυνατότητα των εταιρειών όπως εφαρμόζουν τις πρόνοιες που αφορούν ίδιο πιστωτικό κίνδυνο στο ΔΠΧΠ 9 για χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που αποτιμούνται βάσει της επιλογής δίκαιης αξίας, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε πρόωρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 στο σύνολό του. Τα υφιστάμενα πρότυπα απαιτούν όπως η επίδραση αλλαγών ιδίου πιστωτικού κινδύνου σ’ αυτές τις υποχρεώσεις αναγνωρίζονται στην «Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων» - προκαλώντας μεγάλη ώθηση στα κέρδη τραπεζών καθώς η πιστοληπτική τους ικανότητα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 9, αυτά τα κέρδη και ζημίες θα αποκλειστούν από τα αποτελέσματα. Αυτό θα είναι μια καλή είδηση για πολλούς πολιτευτές, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, οι οποίοι θεωρούν τις απαιτήσεις που εισάγονται στο ΔΠΧΠ 9, σε σχέση με ίδιο πιστωτικό κίνδυνο, ως ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας και της φήμης των ΔΠΧΠ. Ωστόσο, η νωρίτερη υιοθέτηση δεν θα είναι στη διάθεση των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν και έως ότου η ΕΕ υιοθετήσει το νέο πρότυπο - το οποίο είναι απίθανο να γίνει σύντομα. Η υιοθέτηση του ΔΠΧΠ 9 από την ΕΕ  είναι απαραίτητη για τη δυνατότητα εφαρμογής των προνοιών του από τις κυπριακές τράπεζες (και τις υπόλοιπες κυπριακές εταιρείες).
Εταιρείες και ιδίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου την εξέταση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους και το πώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν. Παρά το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις αυτές φέρουν την ένδειξη «περιορισμένες», θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες στις οικονομικές καταστάσεις μιας οικονομικής οντότητας.

*Ο Παναγιώτης Α. Πελετιές είναι Διοικητικός Σύμβουλος, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, Υπεύθυνος για θέματα ΔΠΧΠ στην KPMG Ltd. Tηλ. 22209305, Ηλεκτρ.διεύθ. ppeleties@kpmg.com

Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG.
Η επωνυμία  της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, Ελβετικός Οργανισμός.

 

Δειτε Επισης

Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;
Μια ανάσα πριν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ
Σχολεία ενεργειακά και περιβαλλοντικά πιο πράσινα
Φράξτε το ξέφραγο αμπέλι της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων
Πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΕΟΑ
Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία