Οι υπερβολές του κ. Λιλλήκα για το φυσικό αέριο

Οι υπερβολές  του κ. Λιλλήκα, αλλά και η μεγάλη του βιασύνη, να επιδείξει τις «θεωρητικές και τεχνοκρατικές του ικανότητες», του επέτρεψαν στην ομιλία του στην Κυπριακή Παροικία στο Λονδίνο, στις 7 Δεκεμβρίου, να ισχυριστεί ότι «μπορεί να μας βγάλει από τα οικονομικά μας αδιέξοδα» αναφέροντας ότι «πουλώντας – ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 12, θα στείλει τους ξένους τραπεζίτες και την Τρόικα στα σπίτια τους»!
Τη περασμένη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου σε μια εκδήλωση του επιτελείου του κ. Λιλλήκα στη Λευκωσία ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Λυγερός, στενός φίλος του κ. Λιλλήκα μας πληροφόρησε ότι τα οικόπεδα μας αξίζουν 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, αφού ανάφερε ότι το οικόπεδο 12 αξίζει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλαπλασίασε με τον συνολικό αριθμό των οικοπέδων!
Γνωρίζω το κ. Νίκο Λυγερό προσωπικά, τα τελευταία δέκα χρόνια και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο έλληνα επιστήμονα ο οποίος χαίρει και της εκτίμησης μου.  Ο κ. Λυγερός είναι μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια. Ακόμη, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα.
Δεν μπορώ όμως από οικονομικής άποψης να υιοθετήσω σε καμιά περίπτωση τις θεωρητικές προβλέψεις του κ. Λυγερού, ότι δηλαδή τα κυπριακά οικόπεδα αξίζουν 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο εγώ προσωπικά αλλά κανένας πιστεύω σωστός οικονομικός αναλυτής, γιατί απλά, οι υπολογισμοί του, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στερούνται βασικών οικονομικών δεδομένων.  
Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγματα, και εάν συμβεί το θαύμα και βρεθούν τόσα κοιτάσματα, τότε κακώς ο κ. Λιλλήκας - που υπολόγισε το χρέος μας να είναι κοντά στο 2,5% της περιουσίας μας –  ανησυχεί ότι σε ορίζοντα 30ετίας θα πληρώσουμε στη Τρόικα 15 δις ευρώ! Αφού είμαστε σίγουροι για αυτό τον πλούτο, τα οποιαδήποτε  δάνεια θα συνάψουμε, θα τα ξεχρεώσουμε πολύ σύντομα - γιατί είναι ανέκδοτο να ισχυριστούμε ότι με μια τέτοια περιουσία θα ανησυχούμε για τα «ψιλά» που θα οφείλουμε στη Τρόικα!  
Αν είναι όμως  με τέτοια λόγια και με τέτοια επιπολαιότητα που θα χειριστούμε το μέλλον αυτού του τόπου, καλύτερα ο κ. Λιλλήκας να ασχοληθεί με τις δικές του επιχειρήσεις, στις οποίες θα μπορεί να ονειροπολεί χωρίς το δικό μας ρίσκο και κόστος.
Στο πιο κάτω πίνακα παρουσιάζεται η σημερινή αξία του οικοπέδου 12,  εάν είχαμε την υποδομή, το θαλάσσιο αγωγό ο οποίος θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ καθώς και την μονάδα υγροποίησης η οποία αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα 8-9 δισεκατομμύρια ευρώ.  
 

 

Δεδομένα οικοπέδου 12

Ποσότητα αερίου σε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

7

Ποσότητα αερίου σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

198.2179

Μέγεθος σε  (mmBTU)

7,079,211,648

 

 

 

Αναμενόμενη μέση τιμή πώλησης(€/mmBTU)

4

 

 

 

Συνολική αξία του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 σε εκατομμύρια ευρώ

28,317


Το συνολικό ποσό των 28,32 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 20ετίας και από αυτό το ποσό η Nobleθα εισπράξει τα συνολικά έξοδα της που μπορεί να φτάσουν, σύμφωνα  με κάποιες εκτιμήσεις τα 1,9 δις ευρώ και μετά με βάση  τη συμφωνία το μοίρασμα που μπορεί να είναι 70-30, δηλαδή το κράτος να εισπράττει το 70% και η  Noble το 30%.  
Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα λογικό συντηρητικό συντελεστή, το 8% (discountrate), μέσα σε ένα ορίζοντα 20 χρόνων οικονομικής εκμετάλλευσης,  θα σημαίνει ότι τα συνολικά εισοδήματα από το Αφροδίτη θα είναι 1,42 δις ευρώ ετήσια επί  20 χρόνια για να μας δώσουν το συνολικό ποσό των 28,31 δις ευρώ. Εάν τώρα θέλουμε να βρούμε την σημερινή αξία σε τωρινές τιμές, δηλαδή όλες οι μελλοντικές ετήσιες εισπράξεις να μεταφερθούν στο πρώτο χρόνο της εκμετάλλευσης, π.χ. το 2016, η συνολική αξία θα είναι 13,9 δις ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν πάμε σήμερα στη διεθνή αγορά και αναζητήσουμε επενδυτή κανένας δεν θα είναι διευθετημένος να πληρώσει στην καλύτερη των περιπτώσεων  πάνω από τα 4 δις ευρώ για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 12.
Με την ίδια λογική είναι και η εκτίμηση για το οικόπεδο Λεβιάθαν στο Ισραήλ, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει 17 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο και  εκεί έχει ανακαλυφθεί επίσης και πετρέλαιο.
Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα έχει ποσοστό στο οικόπεδο αλλά θα παίρνει δικαιώματα (royalties) και θα φορολογεί τη πώληση του φυσικού αερίου – αναμένεται συνολικά να παίρνει περίπου το 52% των συνολικών εσόδων. Στις ιστοσελίδες του Επιτελείου του κ. Λιλλήκα, αναφέρεται λανθασμένα ότι το Ισραήλ έχει ποσοστό στο οικόπεδο Λεβιάθαν κάτι που δεν ισχύει.
Στο πιο κάτω πίνακα παρουσιάζεται η σημερινή αξία του οικοπέδου Λεβιάθαν,  εάν δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να αντλήσει όλο το φυσικό αέριο και να το πωλήσει προς 5 δολάρια ($/mmBTU), τότε τα συνολικά έσοδα θα έφταναν τα  85,96 δις δολάρια.
 

 

 

Δεδομένα οικοπέδου Λεβιάθαν

Ποσότητα αερίου σε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

17

Ποσότητα αερίου σε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

471.3864

Μέγεθος σε  (mmBTU)

17,192,371,145

 

 

 

Αναμενόμενη τιμή πώλησης($/mmBTU)

5

 

 

 

Συνολική αξία του φυσικού αερίου στο οικόπεδο Λεβιάθαν  σε εκατομμύρια δολάρια

85,962

Με αυτά τα δεδομένα η πρόσφατη πώληση του 30% στην Woodside Petroleum, στηρίχτηκε στο ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα εισπράξουν σε ορίζοντα 20ετίας γύρω στα 41 δις δολάρια, εφ όσον  η μέση τιμή πώλησης του φυσικού αερίου κυμανθεί γύρω στα 5 δολάρια ($/mmBTU).

 

Ιδιοκτησιακό καθεστώς στο οικόπεδο Λεβιάθαν

Εταιρείες

Ποσοστό Ιδι&omi

Δειτε Επισης