Τα λάθη του Ορφανίδη

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ο Χρίστος Ορφανίδης παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι έχει κάνει λάθη, που καλούνται όμως να πληρώσουν οι πιστωτές τους. Σε νέες δηλώσεις του ο κ. Ορφανίδης, επιρρίπτει ευθύνες στους πάντες. Τράπεζες, κυβέρνηση, προμηθευτές χωρίς να αναφέρει ότι και ο ίδιος δεν είναι αμέτοχος ευθυνών.

Τα ποσά που αναφέρονται από την εταιρεία για την αξία φήμης και πελατείας, εξοπλισμού και αποθεματικού, είναι εξωπραγματικά. Τα ακίνητα μπορεί να έχουν σημαντική αξία αλλά σε ποιον θα τα πουλήσουν οι τράπεζες, πότε και σε ποια τιμή;

Η ευθύνη των τραπεζών είναι περιορισμένη αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μία εταιρεία που αύξησε τις υποχρεώσεις κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια με αμέριστη επέκταση καταστημάτων και κατά συνέπεια κόστους.

Ο Αντρέας Ανδρονίκου, τον οποίο η εταιρεία προόριζε για παραλήπτη-διαχειριστή σημείωσε πως η Ορφανίδης δεν είναι βιώσιμη αφού ακόμα και αν επιστρέψει σε κερδοφορία δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Οι τράπεζες, μπορεί υπό άλλες συνθήκες να έδιναν κάποια περαιτέρω πίστωση στην εταιρεία αλλά με τα σημερινά δεδομένα η όποια κίνηση, ειδικά αν περιέχει ρίσκο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη.

Ειδικά στην περίπτωση της Λαϊκής η οποία πλέον ελέγχεται από το κράτος και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, αποφάσεις για δάνεια σε μία εταιρεία που η σωτηρία της είναι αμφίβολη δεν είναι ότι πιο εύκολο.

Άλλωστε, οι ενέσεις ρευστότητας στην εταιρεία ξεκίνησαν από πέρσι τον Οκτώβριο και συνεχίστηκαν μέχρι και πριν ένα μήνα περίπου. Χαρακτηριστικό είναι πως το παρατράβηγμα της εταιρείας από 18εκ. το 2010 βρέθηκε στα 32εκ. στο τέλος του 2012. Κάπου έπρεπε και οι τράπεζες να τραβήξουν κόκκινη γραμμή, έστω κι αν πρόκειται για μία… συστημική εταιρεία.

Κατά τη γνώμη μου, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, τους οποίους αντιλαμβάνομαι και κατανοώ  πλήρως, μάλλον με το αφεντικό τους έπρεπε να τα έχουν παρά με τη Βουλή και τη Λαϊκή Τράπεζα.



 

Δειτε Επισης

Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από τις επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία
Να επενδύσω ή όχι σε podcast ads; Οι αριθμοί κάνουν θόρυβο…
Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις