Το σχέδιο Β για νέους επενδυτές
08:23 - 05 Νοεμβρίου 2012
Νέους επενδυτές δυνατό να κερδίσει η Κύπρος μέσω της αγοράς ακινήτων και μάλιστα από περιοχές έκπληξη. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη BusinessWeekly, ο διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής, προκύπτει σημαντικό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Συρία και η Αίγυπτος. Χώρες οι οποίες μαστίζονται το τελευταίο διάστημα από πολιτικές ταραχές και τόσο οι επενδυτές που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, όσο και οι πολίτες ψάχνουν ασφαλείς προορισμούς. Η εγγύτητα της χώρας μας με αυτές τις περιοχές και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. την καθιστά αυτόματα μια σημαντική επιλογή για τους ανθρώπους των χωρών αυτών.
Τα πιο πάνω προέκυψαν στο μεγαλύτερο συνέδριο ακινήτων της Ευρώπης, το γνωστό OPPLIVE, στο οποίο ο Γιάννης Μισιρλής παρευρέθηκε για πολλοστή φορά ως συντονιστής πάνελ και συζητήσεων. Ταυτόχρονα, ο κ. Μισιρλής, αναλύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Κύπρο από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Λεμεσό. Επί τούτου, έρευνα της LeafResearchαναφέρει ότι παρά την οικονομική κρίση, η αγορά πολύ ακριβών ακινήτων στη Λεμεσό δεν έχει επηρεαστεί. Αντίθετα πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές συναλλαγές στην συγκεκριμένη περιοχή, λαμβανομένου υπόψη την περίοδο που διανύουμε.
ΛΟΝΔΙΝΟ – OPPLIVE
Στο προσκήνιο Σύριοι, Αιγύπτιοι
Το συνέδριο OPPLIVE διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο Excel στο νότιο Λονδίνο. Είναι το αρχαιότερο συνέδριο ακινήτων του Ηνωμένου Βασίλειου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Η θεματολογία του επικεντρώνεται στις επενδύσεις ακινήτων και εδώ και χρόνια έχει γίνει θεσμός , αλλά και χώρος δικτύωσης για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων κτηματομεσιτών, επενδυτών, επαγγελματιών ανάπτυξης γης, τραπεζιτών και άλλων συναφή υπηρεσιών.
Ο Γιάννης Μισιρλής, διευθυντής της Imperio, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου, αφού εδώ και χρόνια καλείται να συντονίζει πάνελς και συζητήσεις που καταρτίζονται στο συνέδριο και αφορούν την αγορά ακινήτων της χώρας μας.
«Φέτος, το OPPLive άρχισε τη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και διήρκησε τρεις μέρες. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, η θεματολογία του φετινού συνεδρίου δεν είχε γεωγραφικό χαρακτήρα, αλλά ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στο είδος των αγοραστών, π.χ. επενδυτές, lifestyle αγοραστές, αγοραστές παραθεριστικής κατοικίας, φοιτητικές εστίες κτλ,» δήλωσε στη BW ο κ.Μισιρλής. «Είχαμε φυσικά την ευκαιρία να έχουμε ιδιαιτέρως συναντήσεις με αντιπροσώπους και οργανωμένα σύνολα των αγοραστών από της χώρες που τους ενδιαφέρει η Κύπρος,» συμπλήρωσε.
Ρωσία
Οι Ρώσοι παραμένουν οι πιο θερμοί λάτρεις της Κύπρου, και παρουσιάζονται πρόθυμοι να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στο νησί. Είναι φυσιολογικό, λόγω της παρουσίας της «παροικίας», η Λεμεσός να ελκύει τις περισσότερες επενδύσεις. Οι αντιπρόσωποι επενδυτών, και οι κτηματομεσίτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Κύπρο. «Μερικοί Ρώσοι ίσως να ψάχνουν «ευκαιρίες» στο νησί, αλλά η μερίδα του λέοντος ψάχνει μια καλή και σίγουρη επένδυση, σε μια χώρα της Ευρώπης που εμπιστεύονται και αγαπούν. Για τους περισσότερους Ρώσους, η αγορά ακινήτου στη Κύπρο γίνεται για λόγους ασφάλειας των οικονομιών μιας ζωής,» είπε ο κ. Μισιρλής.
Κίνα
Οι αντιπρόσωποι κτηματομεσιτών και επενδυτικών ταμείων, καθώς και συμβούλων μετανάστευσης από την Κίνα έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νομοθεσία απόκτησης μόνιμης άδειας παραμονής στο νησί μέσω απόκτησης κατοικίας. «Κάποιοι Κινέζοι παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να συλλέξει για το σχέδιο μόνιμης άδεις παραμονής από της πρεσβεία μας στο Πεκίνο είναι πολύ περιορισμένες, και αυτό ίσως να είναι κάτι που χρίζει άμεσης βελτίωσης,» δήλωσε ο κ. Μισιρλής. «Το ενδιαφέρον ήταν έντονο και σοβαρό και φαίνεται ότι οι Κινέζοι κτηματομεσίτες βάζουν την Κύπρο στο χάρτη επενδύσεων των πελατών τους,» συμπλήρωσε.
Συρία
Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από αντιπροσώπους επενδυτών από την Συρία. «Από όσα μας έχουν ειπωθεί, υπάρχουν πέρα των 2 εκατομμυρίων χριστιανών στην Συρία και ίσως αυτή να είναι μία καινούργια αγορά για την Κύπρο,» είπε ο κ. Μισιρλής. Ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών, λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, θέλει να μετακινηθεί εκτός Συρίας. «Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα εστιάζεται στη έκδοση τουριστικής βίζας για Σύριους και έτσι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο νησί, αλλά, βλέποντας τις δυνατότητες της συγκεκριμένης αγοράς, αυτό πιθανό να είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει.
Αίγυπτος
Είναι φυσιολογικό, λόγω της πολιτικής κατάστασης στη γειτονική μας χώρα, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για απόκτηση κατοικίας όπως και για την άδεια μόνιμης παραμονής να είναι πολύ έντονο. «Ακόμα και χωρίς την άδεια μόνιμης παραμονής, το ενδιαφέρον των Αιγυπτίων θα ήταν έντονο. Οι Αιγύπτιοι, βλέποντας το μέλλον στη χώρα τους να είναι αβέβαιο, θέλουν να επενδύσουν κάπου κοντά όπου να μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν. Η Κύπρος είναι γι’ αυτούς το σχέδιο Β,» κατέληξε ο κ. Μισιρλής.
ΛΕΜΕΣΟΣ
Ακόμη αγοράζονται «παλατάκια»
Παρά την ευρύτερη κρίση που επικρατεί στην αγορά, οι αγορές ακριβών ακινήτων δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό ειδικά στη Λεμεσό.Σύμφωνα με έρευνα της Leaf Research που αφορά οικιστικά ακίνητα πέραν των 2εκ. ευρώ, διαμερίσματα και σπίτια, διαφαίνεται πως ειδικά τα μεγάλα project στη Λεμεσό κρατούν τη συγκεκριμένη αγορά ζωντανή.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκαν στη Λεμεσό 14 από τα 16 οικιστικά ακίνητα αξίας πέραν των 2εκ. ευρώ που πουλήθηκαν παγκύπρια.
Το 2011 πουλήθηκαν στη Λεμεσό 17 σε σύνολο 25. Το 2010 πέντε σε σύνολο 15 και το 2009 πέντε σε σύνολο 11. Ο μεγάλος αριθμός πωλήσεων που καταγράφηκε το 2011, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις που έγιναν στη Μαρίνα Λεμεσού, ενώ για φέτος θετικά συνέβαλαν και άλλα έργα όπως το Όπερα του Ασκάνη και το Halcyon της Σταύρος Δημοσθένους.
Καλές πωλήσεις ακινήτων πέραν των 2εκ. ευρώ έγιναν την τριετία 2009-2011 και στην Πάφο, όπου πουλήθηκαν συνολικά 14 ακίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Leaf Research, το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκε μόνο ένα ακίνητο πέραν των 2εκ. ευρώ.
Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, από το 2009 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκαν μόνο τρία ακίνητο εκ των οποίων το ένα το τελευταίο εξάμηνο.
Ανάλογες και οι πωλήσεις στη Λάρνακα με τέσσερα ακίνητα να πωλούνται τα τριάμισι τελευταία χρόνια, αλλά με καμία πώληση εντός του 2012.
Στη Λευκωσία, όλως παραδόξως, έγιναν μόλις δύο πωλήσεις ακινήτων πέραν των 2εκ. στην υπό αναφορά περίοδο. Μία πώληση έγινε το 2010 και μία το 2011. Η Leaf Research θεωρεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν του 90% των αγορών γίνονται από Κύπριους αλλά και επειδή πολλοί Κύπριοι επιλέγουν να κτίσουν οι ίδιοι το σπίτι τους παρά να αγοράσουν έτοιμο.