Άγγλοι, ακίνητα και ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες
12:02 - 27 Νοεμβρίου 2012
Από τους 840,000 μόνιμους κάτοικους της Κύπρου, το 21% είναι ξένοι υπήκοοι. Από αυτές τις 140,000 ξένους, ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 29,000 είναι Έλληνες, οι 24,000 Άγγλοι, και μόλις οι 8,000 Ρώσοι. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων είναι στην Πάφο (34% του πληθυσμού), με τους Άγγλους να αποτελούν το 10% του πληθυσμού της επαρχίας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Αγγλική κοινότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, ειδικά της επαρχίας Πάφου, μη εξαιρουμένου του ότι οι Άγγλοι αποτελούν το 45% των τουριστικών αφίξεων.
Είναι για αυτό τον λόγο που παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία την αποχώρηση δεκάδων/ εκατοντάδων Άγγλων, οι οποίοι επιλέγουν να πουλήσουν τις κατοικίες τους και να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Αν και οι λόγοι για αυτή τους την απόφαση ποικίλουν, οι πλείστοι αναφέρουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα:
(1) Της πιο δύσκολης ζωής στην Κύπρο από ότι ανέμεναν (αρκετοί υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να εργάζονται αλλά δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, ειδικά για άτομα τα οποία δεν μιλούν Ελληνικά),
(2) Της αντίληψης ότι υπάρχει ένα κλίμα ξενοφοβίας και εκμετάλλευσης τους, ακόμα και από άτομα τα οποία θεωρούν "φίλους τους".
(3) Της αύξησης του κόστους ζωής σε συνδυασμό με την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ (αρκετοί ζουν με την σύνταξη τους, η οποία πληρώνεται σε στερλίνες και κατ' επέκταση έχει χάσει την αγοραστική της δύναμη τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την περίοδο 2004-2008),
(4) Ότι ο "κύκλος της αγοράς τους" έχει ολοκληρωθεί (αρκετοί είναι στην χώρα μας για πάνω από δέκα χρόνια και θέλουν μια αλλαγή ή επιθυμούν να είναι πιο κοντά στην οικογένεια τους),
(5) Του ότι η υγεία τους δεν είναι ιδιαίτερα καλή και θέλουν να είναι στην Αγγλία όπου υπάρχει το NHS (δωρεάν κρατική ιατρική περίθαλψη).
Το τελευταίο σημείο είναι ίσως αυτό που ξενίζει περισσότερο, αφού θα ανάμενε κανείς ότι οι πλείστοι από αυτούς έχουν ιδιωτικές ασφάλειες/ περίθαλψη ή ότι η κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα τους ήταν αρκετή. Η απάντηση όμως είναι πολλοί δεν έχουν αυτές τις ασφάλειες - οι οποίες μετά από κάποια ηλικία γίνονται πολύ ακριβές - ή δεν τους ικανοποιεί από θέμα ποιότητας και ταχύτητας εξυπηρέτησης το κρατικό σύστημα υγείας.
Η αποχώρηση αυτών των Άγγλων αγοραστών δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας, αλλά εν μέρη δεικνύει την διαφορά που έχει η στιγμιαία αυθόρμητη απόφαση για αγορά ενός ακινήτου με την πιο πρακτική χροιά με την χρήση του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Σημαίνει επίσης την αποχώρηση της "πρώτης γενιάς" των αγοραστών, αυτών που αγόρασαν πριν από την φούσκα και οι οποίοι είχαν πρόθεση να κάνουν την Κύπρο το πραγματικό τους σπίτι (σε σύγκριση με τους μεταγενέστερους, πιο ψυχρούς, ευκαιριακούς αγοραστές). Ως ένα βαθμό, ο κύκλος των πιο 'ρομαντικών' Άγγλων έχει φτάσει στο τέλος του. Η επόμενη "γενιά" θα έρθει αντιμέτωπη με αρκετές ιστορίες "άπειρου κάλους", όπως η μη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, τα μισοτελειωμένα κτίρια, η ελλιπής υποδομή, τα ακριβοπληρωμένα ακίνητα, κτλ.
www.leafresearch.com