Αντιπαροχή Διαμερισμάτων

Η αντιπαροχή οικοπέδου με διαμερίσματα είναι η μέθοδος που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα μετά το πόλεμο του 40’ , άνθισε κατά τις δεκαετίες 60’, 70’και 80’φτάνοντας στο αποκορύφωμα της τις δεκαετίες  του 90’, 2000 μέχρι και σήμερα. Στη Κύπρο με πρότυπο την Ελλάδα,  το φαινόμενο της αντιπαροχής άρχισε μετά το πόλεμο του 74’ , ενώ συνεχίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό τis δεκαετίες των 80’, 90’ 2000 μέχρι  και σήμερα. Ο ιδιοκτήτης της γης αντί να πωλήσει το οικόπεδο και να λάβει το αντίτιμο σε μετρητά, παραχωρεί το οικόπεδο του σε μια εταιρεία ανάπτυξης γης με αντίτιμο διαμερίσματα. Πιο κάτω, σας εξηγούμε τις παραμέτρους που πρέπει να λάβετε υπόψη σας επειδή  η σύμβαση της αντιπαροχής μπορεί να προκαλέσει εκτός από κέρδος, προβλήματα και κινδύνους.

Πότε ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου προσφέρει το οικόπεδο του αντιπαροχή;

•    Σε περίπτωση που δεν διαθέτει την τεχνογνωσία της ανάπτυξης του οικοπέδου ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το έργο. Ειδικά σήμερα, που όλοι οι αγοραστές θέλουν να συμβληθούν με μια αξιόπιστη και έμπειρη εταιρεία ανάπτυξης γης , κανένας ιδιοκτήτης δεν είναι πρέπον να ξεκινήσει πειράματα.
•    Συνήθως οι ιδιοκτήτες που είναι συνδεδεμένοι συναισθηματικά με το οικόπεδο τους γιατί σε αυτό μπορεί να βρίσκεται το πατρικό τους σπίτι, αντί να το πωλήσουν προτιμούν να ακολουθήσουν τη μέθοδο της αντιπαροχής .
•    Άλλη περίπτωση, είναι  οι λόγοι ρευστότητας που αντί να έχουν στη κατοχή τους το οικόπεδο που δεν τους προσφέρει τίποτα, με την αξιοποίηση  του το μετατρέπουν εισοδηματικό. Επιπλέον, θα εκμεταλλεύονται την υπεραξία της γης εσαεί.
Ο Αρχιτέκτονας που θα εκπονήσει τη μελέτη έχει σχέση με την αξία της αντιπαροχής;
•    Ο έμπειρος και ταλαντούχος αρχιτέκτονας είναι το κλειδί της επιτυχίας γιατί  βάση της δικής του μελέτης, των κατασκευαστικών προδιαγραφών που θα καθορίσει ,της λειτουργικότητας του κτιρίου και του προσανατολισμού του, θα  καθοριστεί  η  αγοραία αξία. Εμπειρικά, συμπεραίνουμε ότι μπορούμε να βρούμε σε ίδια περιοχή διαμερίσματα με αυξομείωση στις τιμές 20% έως 30%  ανά™ που αυτό οφείλεται  καθαρά στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά υλικά.
Ποία είναι τα έξοδα που επωμίζεται ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου;
•    Πολλές  φορές στις συμφωνίες που γίνονται όλα τα έξοδα τα επιβαρύνεται η εταιρεία ανάπτυξης γης. Εδώ είναι που πρέπει να συμβουλευτείτε ένα νομικό σύμβουλο γιατί εάν  δεν είστε κατοχυρωμένοι από το συμβόλαιο που θα υπογράψετε βάση της νομοθεσίας ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει α:φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, β: φόρο κεφαλαιουχικών κερδών πάνω στην αξία που αποξενώνεται ,γ: φόρο προστιθέμενης αξίας πάνω στη γη που απολαμβάνει και δ: τυχόν κτηματομεσιτική αμοιβή αν και τις περισσότερες φορές το επωμίζεται η εταιρεία ανάπτυξης.

Παγίδες και προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει ο οικοπεδούχος;

•    Συναντήσαμε περιπτώσεις που αναξιόπιστος εργολάβος αφού συμβλήθηκε με τον οικοπεδούχο κατάθεσε τη συμφωνία στο κτηματολόγιο δέσμευσε τη περιουσία και δεν ξεκίνησε ποτέ το έργο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Σε άλλη περίπτωση πώλησε ο εργολάβος τα διαμερίσματα και άφησε το έργο στη μέση με αποτέλεσμα να κυνηγούν τον οικοπεδούχο οι αγοραστές στα δικαστήρια.

Η μέθοδος της αντιπαροχής είναι πολύ συμφέρουσα εάν είναι δίκαια, υπάρχει καλή συνεννόηση, προσυμφωνηθούν τα πάντα γραπτώς και μπουν ασφαλιστικές δικλίδες και για τα δύο μέρη. Επειδή διαφέρει πολύ από τη πώληση που το μόνο πράγμα που νοιάζει τον οικοπεδούχο είναι η ψηλότερη τιμή εδώ θα πρέπει να  ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που προαναφέραμε και άλλοι πολλοί που δεν μπορέσαμε να αναλύσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

http://www.gp-lazarou.com/

Δειτε Επισης

Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από τις επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία