Fitch: Η Ελλάδα ακόμη υποφέρει

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ωστόσο καταρτίζονται διαδοχικά προγράμματα λόγω της κακής εκτέλεσής τους και της χωρίς προηγούμενο υποχώρησης του ΑΕΠ, αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Η πολιτική αστάθεια και οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν επιδεινώσει την ύφεση, σημειώνει η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο μόνο ένας συνδυασμός περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια από την Ευρωζώνη, η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η μεταφορά του κόστους της στήριξης των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η αξιολόγηση ΄CCC΄ της Ελλάδας μαρτυρά το σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο και την πιθανότητα χρεοκοπίας, τονίζει η Fitch.

Την ίδια στιγμή η Fitch σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφαση της να αναθεωρήσει ανοδικά το outlook της Ιρλανδίας σε σταθερό από αρνητικό δεν σηματοδοτεί μια ευρύτερη ανάκαμψη για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης ή για την Ισπανία.

Η αναβάθμιση, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά "παράγοντες που συνδέονται με την Ιρλανδία, αντί να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τύχη της περιφέρειας της Ευρωζώνης στο σύνολο της", σημειώνει η Fitch.

Όπως αναφέρει, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση να συνδυάσουν τη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, για την Ισπανία η Fitch αναφέρει ότι "χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη".

Για την Πορτογαλία, η Fitch αναφέρει ότι "το αδύναμο οικονομικό outlook και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής σημαίνουν ότι περιμένουμε και νέα βοήθεια από τον επίσημο τομέα αντί για μια πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων το 2013".

Ο οίκος περιμένει πάντως την επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές σημειώνοντας ότι "η Ιρλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο στη διαδικασία προσαρμογής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα".

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακριβείας
Μείωση 6% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο στην Ελλάδα
DBRS: Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλείσει το επενδυτικό κενό
Ελληνική οικονομία: Τα 3+1 θερινά ραντεβού για νέο μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό 2025
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Πόσο αυξάνει ο τουρισμός το ελληνικό ΑΕΠ-Τι έδειξε μελέτη
JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Τα δύο τεστ που έρχονται για την ελληνική οικονομία
Πώς επηρεάζει τους Έλληνες εξαγωγείς η κρίση στη Μέση Ανατολή