Κοέν: Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα διαγραφή χρέους

Για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας θα χρειαστεί μάλλον μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της και η Ισπανία πρέπει να ζητήσει διεθνή διάσωση επειγόντως, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) .

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Λουκ Κοέν μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο του Γκεντ, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard», την Πέμπτη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Κοέν φάνηκε να μοιράζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο θεωρεί ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί για να μπορεί η χώρα να το διαχειριστεί.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος συνεισφορέας στα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης, έχει επανειλημμένα απορρίψει τη θέση αυτή λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περίπου 206 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων αποδέχθηκαν ένα ‘κούρεμα’ της τάξης του 53,5% νωρίτερα φέτος.

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ανέλθει σε σχεδόν 190% του ΑΕΠ του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, επίπεδο το οποίο έχει θέσει το ΔΝΤ ως το ψηλότερο που μπορεί να είναι για να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Κοέν εξέφρασε την ανησυχία του για την Ισπανία, της οποίας δεκαετή ομόλογα έχουν σημειώσει πτώση στο 6% πρόσφατα.

«Η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει έκτακτη βοήθεια», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει αναταραχή και πάλι στις χρηματαγορές τότε δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλα ‘πυρομαχικά’ μπορεί να έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ.

Έχοντας καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2012, η Μαδρίτη αντιστάθηκε σε πιέσεις να ζητήσει διεθνή βοήθεια, κάτι που πιθανόν θα προκαλούσε την αγορά εκ μέρους της ΕΚΤ ισπανικών ομολόγων.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακριβείας
Στρατηγική συνεργασία της SKY express με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad Airways
Μείωση 6% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο στην Ελλάδα
DBRS: Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλείσει το επενδυτικό κενό
Ελληνική οικονομία: Τα 3+1 θερινά ραντεβού για νέο μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό 2025
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δις ευρώ το πρώτο τετράμηνο
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Πόσο αυξάνει ο τουρισμός το ελληνικό ΑΕΠ-Τι έδειξε μελέτη
JP Morgan: Γιατί συνεχίζει να προτείνει τα ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για την οικονομία
Τα δύο τεστ που έρχονται για την ελληνική οικονομία