Powered by

"Τοξικός" συνδυασμός ύφεσης και πληθωρισμού στη Βρετανία

Η Βρετανία αντιμετωπίζει το «απωθητικό» μείγμα μιας αδύναμης ανάκαμψης και ενός υψηλού πληθωρισμού, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Βρετανίας Μέρβιν Κινγκ, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε σε περίπτωση ανάγκης να θέσει εκ νέου σε ισχύ ένα πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων --ενός έμμεσου τυπώματος χρήματος-- για να τονώσει την οικονομία.

 

Ο Κινγκ απέκρουσε τις επικρίσεις εναντίον της ΤτΒ να επιστρέψει στα κρατικά ταμεία τον τόκο που κατέβαλε η κυβέρνηση για τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος τόνωσης της βρετανικής οικονομίας. Η κίνηση είχε ωθήσει ορισμένες πλευρές να αμφισβητήσουν την ανεξαρτησία του οργάνου.

Η Βρετανία μόλις βγήκε από την ύφεση, με ανάπτυξη 1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά ο Κινγκ επισήμανε ότι αυτό οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες και ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο. Στο μεταξύ η έκθεση για τον πληθωρισμό της τράπεζας δείχνει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος τους επόμενους 18 μήνες από ό,τι προβλεπόταν τον Αύγουστο (2,5% ως το τρίτο τρίμηνο του 2013, πριν μειωθεί ξανά κάτω από το 2% το 2014), περιορίζοντας επομένως την αποτελεσματικότητα μιας περαιτέρω προσπάθειας να τονωθεί η ανάπτυξη με νομισματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Ο Κινγκ ανέφερε ότι η προοπτική του πληθωρισμού υπήρξε ο βασικός παράγοντας που η ΤτΒ αποφάσισε να σταματήσει την αγορά δημόσιων ομολογιών το Νοέμβριο. Επέμεινε ότι υπάρχουν όρια σε αυτή την πολιτική, αλλά πρόσθεσε πως η Επιτροπή (Νομισματικής Πολιτικής) δεν έχει χάσει την πίστη της (. . .) σε αυτό το πολιτικό εργαλείο, ούτε έχει συμπεράνει ότι δεν θα γίνουν άλλες αγορές».

«Η άμεση οικονομική προοπτική παραμένει δύσκολη», ανέφερε πάντως ο Κινγκ.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών