Μεγάλη πτώση στο βρετανικό λιανεμπόριο

Οι Βρετανοί λιανέμποροι υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση στα μεγέθη των πωλήσεων για τους έξι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το γραφείο εθνικής στατιστικής υπηρεσίας αναφέρει ότι ο όγκος των πωλήσεων λιανικής υποχώρησε 0,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε 0,6%.

Τα στοιχεία ήταν ασθενέστερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, που προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν 0,2% σε μηνιαία βάση και θα σημείωναν άνοδο 1,5% σε ετήσια βάση.

Οι πωλήσεις λιανικής αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του βρετανικού ΑΕΠ, που σημαίνει ότι μια πτώση στις πωλήσεις μπορεί να επιβαρύνει την οικονομία στο δ΄ τρίμηνο. Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο του έτους μετά από τη συρρίκνωση για εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η παραγωγή θα συρρικνωθεί ξανά στους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Υπογραμμίζοντας αυτό, η Τράπεζα της Αγγλίας χθες περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τη βρετανική οικονομία. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η κύρια αιτία για την πτώση των πωλήσεων λιανικής ήταν τα καταστήματα τροφίμων, με τους όγκους τους να υποχωρούν 0,6%. Οι πωλήσεις από τα καταστήματα τροφίμων αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών λιανικών πωλήσεων.

Οι πωλήσεις σε καταστήματα εκτός των τροφίμων υποχώρησαν επίσης τον Οκτώβριο, με τις πωλήσεις των ειδών ρουχισμού, υπόδησης και υφασμάτων, να υποχωρούν 2,3% σε μηνιαία βάση.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες