Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία: Απεργίες στα χρόνια της κρίσης

 

Μια άνευ προηγουμένου σειρά απεργιακών μέτρων, που παραλύουν εργοστάσια και καθηλώνουν περισσότερες από 700 πτήσεις, λαμβάνουν εργαζόμενοι στη Νότια Ευρώπη εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν γενικές απεργίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με προσωρινές απεργίες στην Ελλάδα και την Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ταυτόχρονες απεργίες σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία οργάνωσε την «Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης».

«Σε κάποιες χώρες η απόγνωση του κόσμου φτάνει στα όρια της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Μπερναντέτ Σεγκόλ. Χρειαζόμαστε λύσεις επειγόντως για να επαναφέρουμε την οικονομία στο σωστό δρόμο και να μην την ασφυκτιούμε με λιτότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν άδικο να μην ακούν το θυμό του κόσμου που κατεβαίνει στους δρόμους».

Στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία είναι βυθισμένη στην κρίση και  ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος, πραγματοποιείται η δεύτερη γενική απεργία μέσα σε οχτώ μήνες εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στις δρακόντειες περικοπές του προϋπολογισμού.

«Κλέβουν το μέλλον μας», είναι το μήνυμα που αναγράφεται σε πανό που έχουν αναρτηθεί από τα συνδικάτα σε κεντρικές πλατείες της Μαδρίτης. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας οργανώθηκαν πικετοφορίες σε αεροδρόμια, αγορές, και σταθμούς λεωφορείων και τρένων.

«Θα είναι μια μέρα ορόσημο στην ιστορία του ευρωπαϊκού συνδικαλισμού», ανέφερε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CCOO Φερνάντεζ Τόξο. «Είναι μια απεργία ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης για την ανεργία, τη μιζέρια και για να σταματήσει αυτή η πορεία προς το χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε. Η Αστυνομία τοποθέτησε μεταλλικά φράγματα στο δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου ακτιβιστές έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση το βράδυ.

Οι απεργοί ανάγκασαν το κλείσιμο εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Βόλκσβαγκεν στη βόρεια πόλη Ναβάρα και της Φορντ στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Τα λεωφορεία και τα τρένα λειτουργούν με κατά πολύ μειωμένα δρομολόγια. Στη γειτονική Πορτογαλία, το μετρό στη Λισσαβόνα έχει κλείσει, ενώ τα φεριμπότ που λειτουργούν στον ποταμό Τάγκους και τα τρένα της χώρας υπολειτουργούν. Την ίδια ώρα η συλλογή σκουπιδιών έχει σχεδόν σταματήσει. Το προσωπικό νοσοκομείων έχει επίσης αρχίσει τα απεργιακά μέτρα, με 90% να υπακούουν στην εντολή για απεργία σύμφωνα με αναφορές.

Τα συνδικάτα της Πορτογαλίας έχουν ανακοινώσει πορείες και διαδηλώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κεντροδεξιάς Κυβέρνησης. Η νομοθεσία των δύο χωρών προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφέρουν ένα μίνιμουμ σε απαραίτητες βιομηχανίες, όμως οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πολλές από τις εσωτερικές και διεθνείς τους πτήσεις.

Οι εταιρείες Iberia, Iberia Express, Air Nostrum, Vueling, Air Europa και Easyjet ακύρωσαν περισσότερες από 600 πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και 250 διεθνών δρομολογίων.  Η Ryanair ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακυρώσει καμία πτήση ακόμα.  Η πορτογαλική TAP ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται 170 πτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων σε διεθνείς προορισμούς.

Στην Ελλάδα, τον πυρήνα της χρεωστικής κρίσης της ευρωζώνης, τα συνδικάτα επικεντρώνονται στην εθνική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται περιορίζονται σε τρίωρη στάση εργασίας και διαδήλωση στην Αθήνα.

Τα ιταλικά συνδικάτα έχουν επίσης ανακοινώσει απεργία τεσσάρων ωρών. Την ίδια ώρα, υποστηρικτικές διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Γαλλία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Στη Γερμανία, η οποία θεωρείται από πολλούς στη νότια Ευρώπη ως υπεύθυνη για την πολιτική λιτότητας , το συνδικάτο DGB έχει επίσης ανακοινώσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.

«Ως τώρα είναι κυρίως ο κόσμος της νότιας Ευρώπης που υποφέρει από μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «όμως, οι συνέπειες της ασφαλώς και θα γίνουν αισθητές και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Οι υπηρεσίες του τρένου υψηλής ταχύτητας «Θαλής» μεταξύ Βελγίου και Γερμανίας έχουν ακυρωθεί για την ημέρα.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες