KPMG: Αυξάνονται οι φόροι φυσικών προσώπων

Επιστροφή στην τάση του 2010, μετά από ένα χρόνο σταθερότητας, διαπιστώνει στη διεθνή της έρευνα για τους φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων η KPMG, που μόλις κυκλοφόρησε. Από τη μεγάλη διεθνή έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος ανώτατος φορολογικός συντελεστής κινήθηκε αυξητικά το 2012, κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες.

Η εξέλιξη, όπως εκτιμά ο Brad Maxwell, συνέταιρος της KPMG Ελβετίας, αντανακλά τη συνεχιζόμενη οικονομική στασιμότητα και τις αυξανόμενες ανησυχίες για το θέμα του χρέους.

«Στη διάρκεια του έτους αρκετές χώρες έκριναν σκόπιμη την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων επιλέγοντας μία από δύο προσεγγίσεις: είτε μέσω της δημιουργίας νέων φορολογικών κλιμάκων για τα πολύ ψηλά εισοδήματα, είτε μέσω της εισαγωγής προσωρινής διάρκειας φόρων, για να αντιμετωπίσουν άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες».

Εξέχουσες περιπτώσεις μίας τέτοιας φιλοσοφίας αποτελούν δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία και η Ισπανία. Στην περίπτωση της Γαλλίας ήδη είχαμε αύξηση του ανώτατου φοροσυντελεστή από το 41% στο 45%, για εισοδήματα πέραν των €250.000. Επιπρόσθετα, ο νέος πρόεδρος της χώρας φαίνεται να υποστηρίζει την επιβολή ενός ακόμη ψηλότερου συντελεστή, της τάξης του 75%, για εισοδήματα άνω του €1 εκατ.

Από δικής της πλευράς η Ισπανία εισήγαγε από το 2012 ένα συμπληρωματικό φόρο, με στόχο την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος. Θα επιβάλλεται σε όλους τους φορολογουμένους, και θα κυμαίνεται από 0,75% μέχρι 7%, αναλόγως των εισοδημάτων. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι ο φορολογικός συντελεστής για φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των €300.000 αυξήθηκε φέτος από το 45% στο 52%.

Γεωγραφική περιοχή

Ανά γεωγραφική περιοχή η φορολογική εικόνα του 2012 παρουσιάζεται ως εξής:
● Ο μέσος ανώτατος φοροσυντελεστής στη Δυτική Ευρώπη ανέρχεται σε 46,1%, και είναι ο ψηλότερος ανά γεωγραφική περιφέρεια
● Στην Ανατολική Ευρώπη ο μέσος ανώτατος συντελεστής παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και βρίσκεται στο 16,7%
● Στην Ασία δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές, με εξαίρεση τη Νότια Κορέα που υιοθέτησε ένα πρόσθετο συντελεστή για τα ψηλά εισοδήματα, που βρίσκεται τρεις μονάδες ψηλότερα από τον προηγούμενο. Για άλλη μία χρονιά η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία διατήρησαν αμετάβλητους τους ανώτατους συντελεστές τους (εδώ και μία δεκαετία), ενώ τους ελκυστικότερους συντελεστές συνεχίζουν να τους προσφέρουν το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.
● Στη Βόρεια Αμερική δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική μεταβολή. Πάντως στην περίπτωση των ΗΠΑ, εκτός και αν προκύψει κάποια απρόσμενη αλλαγή πολιτικής, ο ανώτατος ομοσπονδιακός συντελεστής αναμένεται από το 2013 να επανέλθει στο επίπεδο του 39,6% (από το 35%), καθώς στο τέλος του έτους λήγει η ισχύς των μέτρων μείωσης των συντελεστών που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση του προέδρου Τζ. Μπους.
● Στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής οι συντελεστές παρέμειναν αμετάβλητοι. Το Μεξικό πάντως θα μειώσει από τον επόμενο χρόνο τον ανώτατο συντελεστή κατά μία μονάδα, στο 29% ενώ παρόμοια κίνηση αναμένεται και από τη Γουατεμάλα.
Σε επίπεδο χωρών, τους ψηλότερους ανώτατους συντελεστές εισοδήματος φυσικών προσώπων επιβάλλουν, κυρίως, τα ευρωπαϊκά κράτη. Πάντως, πρώτη σε ύψος συντελεστή, στα πλαίσια της διεθνούς έρευνας, παρουσιάζεται η μικρή Καραϊβική νήσος Αρούμπα με ποσοστό 58,95%. Ακολουθούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία (56,6%), Δανία (55,4%), Ολλανδία (55%), Αυστρία, Βέλγιο και Βρετανία (50%). Επίσης αρκετά ψηλό συντελεστή επιβάλλει η Ιαπωνία, της τάξης του 50% όπως και η Σενεγάλη.

Αναγκαία διευκρίνιση

Βέβαια από μόνο του το ύψος του ανώτατου συντελεστή δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα για το πραγματικό φορολογικό βάρος που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα στις διάφορες χώρες της έρευνας. Ο  κ.Maxwell της KPMG το θέτει ως εξής: «Μπορεί κάποιοι συντελεστές να παρουσιάζονται εξαιρετικά ψηλοί, ωστόσο από μόνο του το συγκεκριμένο ποσοστό είναι απλώς ένας δείκτης για να αποτιμηθεί το πραγματικό φορολογικό βάρος που επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα στις διάφορες χώρες. Επίσης σημαντικό είναι να εξετασθεί ποιοί άλλοι φόροι επιβάλλονται και σε ποιο ύψος εισοδημάτων τίθενται σε εφαρμογή οι διάφοροι συντελεστές του φορολογικού συστήματος».
Σημειώνεται ότι η έρευνα-έκθεση της KPMG εξετάζει τους συντελεστές φορολογίας των φυσικών προσώπων, καθώς και εκείνους των κοινωνικών ασφαλίσεων για 114 χώρες, προσφέροντας ιστορικά στοιχεία για την περίοδο 2003-2012.

 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά