Εξαλείφοντας το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών αποτελεί το αντικείμενο τριμερούς συνεδρίου που θα διοργανωθεί στη Λεμεσό στις 29-30 Οκτωβρίου από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το τριμερές αυτό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Εντάσσεται επίσης, στο έργο «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το συνέδριο οργανώνεται θεματικά γύρω από τέσσερεις ενότητες.  Αυτές αφορούν (α) τον επαγγελματικό διαχωρισμό (β) τα συστήματα αξιολόγησης των επαγγελμάτων και της μισθοδοσίας (γ) την επιβολή κυρώσεων και (δ) τη σχέση μεταξύ κοινωνικού διαλόγου και ίσης αμοιβής.

Κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα κράτη μέλη και εκπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, καθώς και εμπειρογνώμονες έχουν προσκληθεί για να εισαγάγουν τα διάφορα θέματα, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις πάνελ και σε εργαστήρια και να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις στην ολομέλεια. Πέραν των 70 σύνεδρων, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα συμμετάσχουν από το εξωτερικό, ενώ ακόμα 40 περίπου επικεφαλής εργοδοτικών, συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων  έχουν προσκαλεστεί από την Κύπρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Resort.

 Ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν πρακτικές και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα παρά τις μακρόχρονες προσπάθειες, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε άλλα επίπεδα, για την μείωση του. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του χάσματος αμοιβών εκτιμάται γύρω στο 16,5%. Στην Κύπρο το ποσοστό αυτό είναι ακόμη ψηλότερο αγγίζοντας το 21%. Η συζήτηση διεξάγεται μέσα στα δυσμενή κοινωνικοοικονομικά πλαίσια που βιώνει η Ευρώπη θέτοντας τον προβληματισμό κατά πόσο η αρχή της ίσης αμοιβής είναι ένας βιώσιμος στόχος που μπορεί να συμβάλει και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ή απλά μια χίμαιρα.  Ένας άλλος βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, κάτι το οποίο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας