PwC: Από τρωτό σημείο, πλεονέκτημα οι αλυσίδες εφοδιασμού

Η αστάθεια των μακροοικονομικών κύκλων σε συνδυασμό με την αναστάτωση που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές καθιστά τη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού πιο δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πιο σημαντική για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Για να προσαρμοστούν σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, ανώτερα εκτελεστικά στελέχη διαχειρίζονται ενεργά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αξιοποιώντας τα στρατηγικά και λειτουργικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μετατρέψουν τα τρωτά σημεία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Οι κορυφαίοι οργανισμοί επενδύουν σε τεχνολογικές δυνατότητες αλυσίδων εφοδιασμού επόμενης γενιάς που ενισχύουν την κερδοφορία τους ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε πελάτη», δήλωσε ο Επικεφαλής Παγκόσμιων Εργασιών της PwC, Mark Storm. «Τα συστήματα αλυσίδας εφοδιασμού με δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης όχι μόνο αυξάνουν τις επιδόσεις αλλά και επιτρέπουν στις εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους άψογη εξυπηρέτηση παρά τις ασταθείς συνθήκες της αγοράς.»

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα για τις Αλυσίδες Εφοδιασμού της PwC, έξι βασικά πορίσματα αντικατοπτρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές:

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί σε ζητήματα αλυσίδων εφοδιασμού καταγράφουν υψηλότερα από το μέσο όρο οικονομικά αποτελέσματα αλλά και επίπεδα ανταπόκρισης στον πελάτη. Απολαμβάνουν δύο φορές μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς και πλεονέκτημα δεκαεπτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έγκαιρη παράδοση. Σημείο αφετηρίας αποτελεί η αναγνώριση της σημασίας των αλυσίδων εφοδιασμού ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους θεωρούν τις αλυσίδες εφοδιασμού ως ένα στοιχείο στρατηγικής σημασίας.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί επικεντρώνονται στη βέλτιστη δυνατή παράδοση, στο κόστος και στην ευελιξία για να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών. Οι δύο παράγοντες που δημιουργούν την υψηλότερη αξία είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης σε ό,τι αφορά την παράδοση και η ελαχιστοποίηση του κόστους των αλυσίδων εφοδιασμού.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί έχουν μια σαφή προσέγγιση της αγοράς και το 83% προσαρμόζει τις αλυσίδες εφοδιασμού του ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διαφορετικών κατηγοριών πελατών. Ανάμεσα στους υπόλοιπους επικρατεί περισσότερο η τάση επιλογής μιας προσέγγισης κοινής για όλους με λιγότερες διαφοροποιήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί συχνά αναθέτουν σε τρίτους την παραγωγή και την παράδοση αλλά διατηρούν το κεντρικό έλεγχο των βασικών στρατηγικών λειτουργιών όπως είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων, ο σχεδιασμός πωλήσεων και εργασιών και η εξασφάλιση προμηθειών.

•    Οι κορυφαίοι οργανισμοί σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, τόσο σε ώριμες όσο και σε αναδυόμενες αγορές, προβαίνουν σε σημαντικές επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που τους διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές τους.

•    Το ενδιαφέρον για τεχνολογίες επόμενης γενιάς και αειφορία αυξάνεται. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν νέα εργαλεία για αυτοματοποίηση των διεργασιών ή διαφάνεια. Πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η αειφορία θα διαδραματίσει στο μέλλον ένα πιο κυρίαρχο ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η φετινή Παγκόσμια Έρευνα για τις Αλυσίδες Εφοδιασμού του 2013 είναι η ένατη έρευνα του είδους της που διεξάγει η PwC. Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2012 λήφθηκαν συνεντεύξεις από πεντακόσια τρία ανώτερα εκτελεστικά στελέχη στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού από ένα ευρύ φάσμα κλάδων στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το πλήρες κείμενο της σχετικής έκθεσης διατίθεται στην ιστοσελίδα www.pwc.com/GlobalSupplyChainSurvey2013.

 

Δειτε Επισης

Ocean Cleanup και AWS ενώνουν δυνάμεις για καθαρούς ωκεανούς με τεχνητή νοημοσύνη
Μεγάλη έρευνα CYGraduates: Οι προκλήσεις που βάζουν φρένο στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων
Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου-«ESCI Champion» 2025-2027 για την ψηφιοποίηση του Erasmus+
Όραμα χωρίς σύνορα: Ο Roni Aloni και η νέα εποχή της φιλοξενίας στην Κύπρο
Το Πανεπιστήμιο Frederick πρώτο στην Κύπρο στη διεθνή κατάταξη THE Impact Rankings 2025
Μ. Κυριακίδης: Προσέλκυση «σωστού» τύπου επενδύσεων με το νέο πλαίσιο ελέγχου ΑΞΕ-Δεν θα αποθαρρύνει επενδυτές
Ενισχύεται ο ρόλος της Κύπρου στην προώθηση της καινοτομίας, επιστήμης και νέων τεχνολογιών-Υπέγραψαν MoU KEBE και CSEO
Πανεπιστήμιο Λεμεσού: Ειδική μείωση διδάκτρων για το πρόγραμμα Προδημοτική Εκπαίδευση (BEd)
Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και Costa Coffee ενώνουν ξανά δυνάμεις για ενίσχυση του αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών
Eurobank: Όταν η ανάπτυξη μετριέται με κοινωνικό αποτύπωμα