Powered by

«Σε ενάρετο οικονομικό κύκλο Κύπρος και Ελλάδα...Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τρόπον τινά ενιαίο οικονομικό χώρο»

Σημαντικές προοπτικές για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας διαβλέπει ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Σκάλκος.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ λέει ότι οι δύο οικονομίες βρίσκονται σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική τους. Σημειώνοντας τις άριστες πολιτικές σχέσεις Λευκωσίας-Αθηνών, αναμένει ότι με την κατάλληλη ώθηση, η οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν «τρόπον τινά ενιαίο οικονομικό χώρο» τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σκάλκος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, με αφορμή την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας.

Χαρακτηρίζοντας τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου ως «εξαιρετικές», σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια ο όγκος του διμερούς διεθνούς εμπορίου αυξάνεται διαρκώς και το 2023 ανήλθε στα 3,9 δισ. ευρώ.

«Η Κύπρος είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα ενώ η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο προμηθευτή της κυπριακής αγοράς. Επίσης, σημαντικές άμεσες επενδύσεις πραγματοποιούνται από ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις στους τομείς της αγροδιατροφής, του τραπεζικού τομέα, του τουρισμού και της ενέργειας» λέει. Ακόμη, αναφέρει πως η Κύπρος αποτελεί τον τρίτο επενδυτικό εταίρο της Ελλάδας ως προς το επενδυτικό απόθεμα, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εκατό μεγάλες.

Ωστόσο, ο κ. Σκάλκος αναφέρει ότι oι γεωπολιτικές εντάσεις, ο κατακερματισμός του διεθνούς εμπορίου και φαινόμενα οικονομικού προστατευτισμού θέτουν ζητήματα που καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της εξωστρέφειας κάθε οικονομίας ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής και εμπορικής περιχαράκωσης.

«Ακόμη όμως και σε αυτό το νέο πλαίσιο - αλλά επίσης θα έλεγα και ακριβώς γι’ αυτό - υπάρχουν οι ευκαιρίες που πάντοτε προκύπτουν μέσα από την αναδιάταξη των αλυσίδων αξίας. Σε σχετική διεθνή έρευνα, περισσότερο από το 95% των ερωτηθεισών διεθνών επιχειρήσεων ξανασκέφτονται τη θέση τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Και γι’ αυτό είναι επιθυμητός ο συντονισμός των δύο οικονομιών μας», σημειώνει.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας λέει ακόμη ότι τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αποκτούν αυξημένη σημασία, όπως φάνηκε με την πανδημία και τις συρράξεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που «έθεσαν επιτακτικά τα ζητήματα της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους της ενέργειας ώστε ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια να καθίστανται ταυτόσημες έννοιες».

Αυτό, συνεχίζει, είναι κατανοητό στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τα δύο κράτη να κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενεργειακής τους αυτονομίας. Ως ιδιαίτερα σημαντική σημειώνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με έργα ενεργειακής διασύνδεσης, υδρογόνου, καινοτόμων τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και στις πλατφόρμες τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ως προς τις περαιτέρω προοπτικές για συνεργασία, λέει ότι η γεωγραφική γειτνίαση και οι ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο.

«Θεωρώ ότι οι άριστες πολιτικές μας σχέσεις μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική συνεργασία μας και γιατί όχι στα επόμενα χρόνια να μιλάμε για έναν τρόπον τινά ενιαίο οικονομικό χώρο. Σαφώς λοιπόν, υφίστανται σημαντικές προοπτικές για την εμβάθυνση της οικονομικής μας συνεργασίας» λέει και αναφέρει ενδεικτικά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα αγρο-διατροφικά προϊόντα, τον τουρισμό, αλλά και την ναυτιλία «όπου η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης δείχνει τις δυνατότητες που διανοίγονται».

Μιλά παράλληλα για μία «ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονική στιγμή» στη συζήτηση για τρόπους περαιτέρω προώθησης της οικονομικής μας συνεργασίας καθώς, όπως λέει «οι δύο οικονομίες μας βρίσκονται εδώ και καιρό σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο και πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τη δυναμική μας».

Και οι δύο οικονομίες με εφαλτήριο την πολιτική σταθερότητα, την μακροοικονομική σταθερότητα και την δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και αναδεικνύονται σε ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, συνεχίζει.

«Στο βαθμό που η επικρατούσα διεθνής αβεβαιότητα δεν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικό αριθμό επενδυτικών σχεδίων να υλοποιούνται και στις δύο χώρες» λέει ο κ. Σκάλκος.

Σε σχέση με το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Σκάλκος σημειώνει ότι οι διακηρύξεις που συνόδευσαν την εκλογή Τραμπ αναφορικά με την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ «αναμενόμενα προκαλούν προβληματισμό», ωστόσο λέει ότι θα πρέπει να αναμένεται πρώτα ο τρόπος που αυτές θα εφαρμοστούν στην πράξη.

«Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη προεδρία Τραμπ δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχης έκτασης αποφάσεις. Εάν, ωστόσο εφαρμοστούν στο ακέραιο, είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση θα πληγούν οι περισσότερο εξωστρεφείς οικονομίες, οι κύριοι οικονομικοί εταίροι των ΗΠΑ και ο κλάδος της μεταποίησης» λέει.

Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών οικονομιών - όπου οι επιβαλλόμενοι δασμοί προβλέπεται να κυμανθούν από το 10% έως το 20% - θα πληγούν περισσότερο οι οικονομίες με ισχυρή βιομηχανία (Γερμανία, Ιταλία) ενώ άλλες λιγότερο, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και η Κύπρος, λέει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συν-διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προστατεύσει τα κοινά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα, αναφέρει καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά