Powered by

Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»

Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία της αποδέχτηκε την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, του νόμου για καθολικό περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά στις €10.000.

Η αναπομπή έγινε αποδεκτή με 33 ψήφους υπέρ και μια αποχή από τον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους εναντίον.

Ο εισηγητής της σχετικής πρότασης νόμου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι ο λόγος της αναπομπής ήταν ένα νομοτεχνικό θέμα και σωστά αναπέμφθηκε, αφού ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός θα εφαρμοστεί το 2027.

Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά ίσως προχωρεί η Κύπρος σε εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού πριν από την εφαρμογή του στην ΕΕ.

Ο νόμος αποσκοπούσε στην υιοθέτηση ορισμένων προνοιών ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ 2024/1624) σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες, πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες, δύνανται να εισπράττουν ή να καταβάλλουν πληρωμή σε ρευστά διαθέσιμα μόνο έως το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ ή το ισόποσο σε εθνικό ή ξένο νόμισμα.

Στην αναπομπή αναφέρεται ότι ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1624 εφαρμόζεται από 10 Ιουλίου 2027, και συνεπώς η αναφορά ότι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του συγκεκριμένου κανονισμού, συνεπάγεται τη μη άμεση εφαρμογή του.

Επομένως, προστίθεται, ο καθορισμός ορίου για πληρωμές σε ρευστά διαθέσιμα άνω των 10.000 ευρώ κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1624 χρήζει διόρθωσης για την απάλειψη της φράσης «κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Κανονισμού 2024/1624».

Δειτε Επισης

Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παράταση αδειοδότησης βιομηχανικών εκπομπών χωρίς πολεοδομικές άδειες έως το τέλος του 2029
Ετήσια υποχώρηση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο
Αρνητικός ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα-Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Επενδύει €2,8 δισ. σε 94 έργα η Κομισιόν, χρηματοδότηση και στην Κύπρο
ΚΕΒΕ και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας αποχαιρέτησαν τον Έλληνα Πρέσβη
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Μνημόνιο συνεργασίας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα-Πού αποσκοπεί
Απογοήτευση ΕΟΑΛ για ίδρυση Πράσινης Τεχνικής Σχολής εκτός επαρχίας Λάρνακας-«Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση»