Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό

Σε αναβάθμιση της πρόβλεψης της για την οικονομική ανάπτυξη το 2024 στο 0,3%, από 0,2% προηγουμένως, προχώρησε την Τετάρτη η γερμανική Κυβέρνηση, μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%.

Οι προβλέψεις αποτελούν μέρος των εαρινών προβλέψεων της Κυβέρνησης της Γερμανίας, τις οποίες ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παρουσίασε την Τετάρτη και το Reuters δημοσίευσε αποκλειστικά την περασμένη εβδομάδα.

«Καθώς προχωράει το έτος, βλέπουμε πλέον σημάδια ελαφράς οικονομικής ανάκαμψης και ότι η οικονομία βγαίνει σιγά-σιγά από την αδύναμη φάση της», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, κατά την παρουσίαση των εκτιμήσεων στο Βερολίνο.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική λόγω της προβλεπόμενης αύξησης των πραγματικών μισθών, σε μια ανθεκτική αγορά εργασίας.

Το 2025, η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 1,0%, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8%. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,9% πέρσι, επιβαρύνοντας την ιδιωτική κατανάλωση.

«Οι τιμές μειώθηκαν ταχύτερα από ό,τι πολλοί προέβλεπαν», υπογράμμισε ο κ. Χάμπεκ.

Για το 2025, η Κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, στο 1,8%, κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ήταν το 2023 η πιο αδύναμη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, καθώς το υψηλό κόστος της ενέργειας, οι αδύναμες παγκόσμιες παραγγελίες και τα ιστορικά υψηλά επιτόκια επιβάρυναν την οικονομία.

Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί φέτος, η ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει σχετικά αδύναμη.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση