Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή

Σε αναμονή βρίσκονται οι βουλευτές για το ενδεχόμενο εξέτασης από την Ολομέλεια κατά την συνεδρία της Πέμπτης του θέματος του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ ως κατεπείγοντος ενόψει του ενδεχομένου να παραμείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο για τον μήνα Απρίλιο.

Όπως λέχθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου συζητήθηκε το όλο θέμα, το ΤΕΠΑΚ «παράνομα, παράτυπα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά, κατέβαλε μισθούς για τον προηγούμενο μήνα χρησιμοποιώντας αποθέματα του Ταμείου Συντάξεων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα που «θυμώνει και στεναχωρεί» τα μέλη της Επιτροπής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμπεριφορές του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου που με την απόφαση του «αναίρεσε προηγούμενες αποφάσεις» που είχε ενώπιον της η Επιτροπή από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως πλέον η Βουλή καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά καθώς, όπως είπε, «κάποιος πρέπει να προνοήσει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως υπήρξε παραδοχή για παράνομη ή παράτυπη καταβολή των μισθών εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ από άλλα ταμεία καθώς δεν υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός. «Φτάσαμε στον Μάιο και ως Επιτροπή βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων» είπε και έκανε λόγο όχι απλά για παράδειγμα προς αποφυγήν αλλά για ένα ανέκδοτο.

Εξήγησε πως πλέον η Επιτροπή αναμένει απάντηση από τις υπηρεσίες της Βουλής σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, για να λειτουργήσει ώριμα και με καλή πρόθεση, κάνοντας ωστόσο για μεγάλο βάρος στους ώμους των βουλευτών οι οποίοι χωρίς να γίνει σοβαρή διαβούλευση και ουσιαστική συζήτηση θα πρέπει να τοποθετηθούν επί ενός προϋπολογισμού της τάξης των €100 εκατ.

Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη, όπως εξήγησε, ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου, ακολούθως στις 16 Μαΐου και μετά θα διακόψει τις εργασίες της λόγω εκλογών.

Για το θέμα τέλος του λειτουργού ελέγχου, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι με την αντικατάσταση του στέλνεται ένα εντελώς λανθασμένο πολιτικό μήνυμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Απρίλιο πριν μερικές μέρες κάτι το οποίο, έχει δημιουργήσει, όπως υπέδειξε, σοβαρά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση του πανεπιστημίου.

Είπε ακόμη ότι δημιουργείται σοβαρό θεσμικό ζήτημα και προηγούμενο με τον ορισμό νέου λειτουργού ελέγχου για τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, «μια θεσμική διοικητική πρωτοτυπία αρνητικού περιεχομένου με την απομάκρυνση του καθ’ ύλην αρμόδιου για τόσα χρόνια λειτουργού και τον ορισμό νέου, υφιστάμενου του, λειτουργού».

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να μη δημιουργούμε τέτοια προηγούμενα και τέτοιες πρωτοτυπίες» είπε ο κ. Κάρουλας και πρόσθεσε πως η εκτελεστική εξουσία οφείλει να αποσαφηνίσει τη θέση της στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σχετικής νομολογίας και θεσμικής συνεργασίας και διάκρισης και συντονισμού.

Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός δαπανών και οργάνωση του διοικητικού προσωπικού. «Ο Προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, νέα φαινόμενα βλέπετε στην οικονομική διαχείριση οργανισμών δημοσίου δικαίου, με προοπτική την αναχρονιστική υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού» ανέφερε, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει τα προβλήματα και την αγωνία του προσωπικού και τις συνέπειες στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει το θεσμικό ζήτημα και τη χρηστή διοίκηση στο ΤΕΠΑΚ αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των φοιτητών που επηρεάζονται από τη μεταφορά μαθημάτων συγκεκριμένου κλάδου στην Πάφο.                                                                                                                                                       

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε πως αν γύρω από το θέμα του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ δεν κρυβόταν μια μεγάλη τραγωδία με την έννοια ότι ουσιαστικά το ίδρυμα είναι στον πάγο και οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα, «θα μπορούσε να κρύβεται μια καταπληκτική κωμωδία-φαρσοκωμωδία».

Όπως εξήγησε, το Υπουργείο Παιδείας με «άτσαλους» χειρισμούς συνεπικουρούμενο από το Υπουργείο Οικονομικών και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια αν κατάσταση πρωτόγνωρη, κατά την οποία συζητείται αυτή τη στιγμή ο Προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ και την ίδια ακριβώς ώρα συζητείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα έρθει τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

«Συζητούμε προϋπολογισμό που γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν ωστόσο σοβαρότερα πολιτικά ζητήματα που αγγίζουν την πεμπτουσία λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ. «Επιβεβαιώθηκε σήμερα…ότι υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ότι μια τρόικα αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι εντεταλμένη να ελέγχει την καθημερινή λειτουργία του ΤΕΠΑΚ» ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, υποδεικνύοντας ότι «αυτό θα αποτελεί ευθεία επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτονομία ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος».

Ο κ. Χριστοφίδης έκανε ως εκ τούτου λόγο για τεράστια πολιτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται, όπως εξήγησε, αφενός με την ευθεία επίθεση κατά της αυτονομίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας του ΤΕΠΑΚ από την Κυβέρνηση και αφετέρου με το «φιάσκο» χειρισμού του προϋπολογισμού, το οποίο, είπε, θυματοποιεί και το ΤΕΠΑΚ και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Κάλεσε τέλος τις αρχές του ΤΕΠΑΚ να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ανησυχίες και διαμαρτυρίες των φοιτητών σε ό,τι αφορά την απόφαση άμεσης μετακίνησης τους στην Πάφο στο πλαίσιο της λειτουργίας εκεί της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας