Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία

Στη σκιά της απουσίας της αναδόχου εταιρείας για την ανάπτυξη και κατασκευή του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, Kition Ocean Holdings (Kition), συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το μεγάλο έργο του 1,2 δις ευρώ.

Τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, όσο και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Αφού παρέθεσε το χρονικό της διελκυστίνδας με την ανάδοχο εταιρεία από την 31η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «μετά την άρνηση της εταιρείας να καταθέσει την εγγυητική επιστολή, προσφύγαμε στην Νομική Υπηρεσία για να μας καθοδηγήσει πως θα προχωρήσουμε από δω και πέρα».

Αναφερόμενος στη στάση αναμονής από πλευράς κράτους για κατάθεση της εγγυητικής από την Kition ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε πως «έχουμε κάνει πάρα πολλή υπομονή», υπογραμμίζοντας ότι «διατηρήσαμε και διατηρούμε πάντα μία εποικοδομητική διάθεση».

Την ίδια ώρα, υπέδειξε, «έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και το δημόσιο συμφέρον. Έχουμε κάθε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας». «Αναμένουμε από την Νομική Υπηρεσία τις οδηγίες για να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα», πρόσθεσε.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, τονίστηκε ότι «θα μελετήσουμε τα δεδομένα και θα θέσουμε ενώπιον του Υπουργείου τις θέσεις μας», σημειώνοντας ότι λόγω της φύσης του θέματος «η Νομική Υπηρεσία θα τοποθετηθεί αμέσως», χωρίς, ωστόσο, να θέτει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα επί τούτου.

Παράλληλα, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού ανέφερε ότι η Υπηρεσία διενεργεί σχετικό έλεγχο, αρκέστηκε στο να τονίσει πως «παρακολοθούμε το θέμα και για την ώρα δεν θα κάνουμε οποιαδήποτε τοποθέτηση».

Εκ μέρους των φορέων της Λάρνακας, ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Βύρας, απεκάλυψε ότι ο Δήμος εξέδωσε την οικοδομική άδεια και πως αναμένει από την Kition να την παραλάβει για να προχωρήσουν τα έργα, τονίζοντας την ανάγκη «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην φτάσουμε σε μία ατέρμονη διαδικασία και να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονιαγραμμάτων που έχουν τεθεί».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Δρ. Νάκης Αντωνίου, είπε ότι «θέλουμε να πραγματοποιηθεί το έργο», το οποίο χαρακτήρισε ως υψίστης σημασίας για την πόλη, ενώ εξέφρασε την ευχή ότι θα εξευρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει το έργο.

Απούσα η Kition

Σημειώνεται πως η συζήτηση στη Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής έγινε στην απουσία της αναδόχου εταιρείας, Kition, η οποία αν και προσκλήθηκε να παραστεί, εντούτοις, δεν το έπραξε.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιιούττας, η εταιρεία απέστειλε e-mail μέσω του οποίου ενημέρωνε το Σώμα πως ενημερώθηκε για την πρόσκλησή της στην Επιτροπή από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το e-mail με την πρόσκληση της Επιτροπής είχε σφραγιστεί από τα μέτρα ασφαλείας της εταιρείας και δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί μέχρι σήμερα το πρωί.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Ktion ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν μπορούσε να παραστεί με κάποιον εκπρόσωπό της, αλλά εξέφραζε την ετοιμότητα να συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης.

Την στάση, πάντως, της αναδόχου εταιρείας επέκριναν έντονα όλοι οι βουλευτές, με τον κ. Μουσιούττα να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις αιτιάσεις της εταιρείας.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP