Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου

Ο Στράτης Ματθαίου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) για πενταετή θητεία, στέλνοντας μήνυμα ότι θα εργαστεί «για να πάρουμε την ΠΑΣΥΔΥ ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά».

Την ανακοίνωση της επανεκλογής του κ. Ματθαίου στη θέση του ΓΓ της οργάνωσης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της συντεχνίας Αντώνης Κουτσουλλής κατά την εναρκτήρια ομιλία στο 61ο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ.

Ο κ. Κουτσουλλής συνεχάρη τον κ. Ματθαίου και τον ευχαρίστησε για τα όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα του θητεία.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να ξεπερνά τον εαυτό του και να συμβάλλει αδιάλειπτα και ακούραστα στην εξυπηρέτηση των στόχων της ΠΑΣΥΔΥ και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων», είπε.

Στην εισηγητική του ομιλία, ο κ. Ματθαίου ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι δεν υπεβλήθη άλλη υποψηφιότητα για τη θέση του ΓΓ στο σημερινό συνέδριο, ασφαλώς με τιμά και συγκινεί».

Ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη, που δίνεται στο πρόσωπό του και συμπλήρωσε «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να δικαιώσω τις εμπιστοσύνη σας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε την ΠΑΣΥΔΥ ακόμη πιο μπροστά ακόμα πιο ψηλά σε όλους τους τομείς και αυτό επανειλημμένα έχω διακηρύξει, με διαφάνεια, με λογοδοσία με έλεγχο και σωστή λειτουργία κυρίως όμως με αποτελεσματικότητα».

«Θετική η γενική αποτίμηση»

Σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων, ο κ. Ματθαίου είπε πως «κατά την τετραετία που έχουμε διανύσει, έχουμε καταγράψει στο ενεργητικό μας αρκετές επιτυχίες. Είχαμε ασφαλώς και αποτυχίες, πιστεύω όμως ότι η γενική αποτίμηση είναι θετική».

Χαρακτήρισε ως «κορυφαία επιτυχία» την επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος με τη ρύθμιση του προβλήματος, κατά τρόπο που διατηρούσε σε αβεβαιότητα ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αναφέρθηκε στην αύξηση της ΑΤΑ στο 66,7%, ένα επίτευγμα που, όπως είπε, φέρει και τη σφραγίδα της ΠΑΣΥΣΥ, για να προσθέσει ότι αναμένουν σε λίγους μήνες να κληθούν για να ξεκινήσει ο διάλογος για το εναπομείναν ποσοστό.

Αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή και πλήρη αποκατάσταση των επιδομάτων, ενώ με την περσινή συμπληρωματική συμφωνία περιλήφθηκε στην αποκατάσταση και η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης καθώς και το επίδομα του συστήματος βάρδιας στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2012, σημειώνοντας ότι η σταδιακή αποκατάσταση των ωφελημάτων αυτών ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2025 «και συνιστά σημειολογικά το τελευταίο μνημονιακό μέτρο».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία ΠΑΣΥΔΥ και της Κυβέρνησης σε επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποπαγοποίηση θέσεων και στη υπερψήφιση πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για άρση των περιορισμών στην πλήρωση θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους στην κλίμακα 2-5-7, λέγοντας ότι «παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς από συγκεκριμένους κύκλους, η ΠΑΣΥΔΥ προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα των χαμηλόμισθων και ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με έμπρακτα αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι από τη συμφωνία που συνομολογήθηκε με την Κυβέρνηση και την ΟΗΟ ΣΕΚ έμεινε πίσω το θέμα που αφορά στην προσμέτρηση της υπηρεσίας των συναδέλφων στην κλίμακα 1-2-5.

«Θεωρώ πως η συμφωνία, παρόλο που επισκιάστηκε από αυτή την εκκρεμότητα ήταν μεγάλη επιτυχία», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο «σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε τους χαμηλόμισθους συναδέλφους, σε καμία περίπτωση θα το παλέψουμε».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την αναβάθμιση των κλιμάκων της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής που έγινε σε συνεργασία με τις συντεχνίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Παρατράγουδα» στο θέμα των αξιολογήσεων

Όσον αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόστηκε φέτος για το έτος 2023, ο κ. Ματθαίου είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες και παρατράγουδα» και υπενθύμισε την προσπάθεια της ΠΑΣΥΔΥ να μην μετρήσουν καθόλου οι αξιολογήσεις για το 2023 και να θεωρηθεί η χρονιά αυτή δοκιμαστική και στην εισήγηση για σταδιακή μετάβαση στο 45% φέρνοντας ως παράδειγμα τον κατάλογο διοριστέων των καθηγητών. 

Εξάλλου, ο κ. Ματθαίου αναφέρθηκε και στην εξάλειψη των ελλειμμάτων στα ταμεία της οργάνωσης και στη μηχανογράφηση των συστημάτων με την πρόσληψη επαγγελματία λογιστή.

«Ακολούθησε μια πολιτική νοικοκυρέματος των οικονομικών της με στόχο την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων. Ως αποτέλεσμα έχουμε εξαλείψει τα ελλείμματα και στο ενεργητικό μας καταγράφοντας πλέον πλεονάσματα», είπε.

Προσπάθεια «υποκλοπής μελών με ανέξοδα συνθήματα»

Στην ομιλία του, ο κ. Ματθαίου είπε ότι παρήλθε ο καιρός που ένας δημόσιος υπάλληλος με την πρόσληψή του εγγραφόταν στην ΠΑΣΥΔΥ, αφού δραστηριοποιούνται και άλλες συντεχνίες «και προσπαθούν να υποκλέψουν μέλη από την ΠΑΣΥΔΥ με ανέξοδα συνθήματα και καταφεύγοντας σε έναν άκρατο λαϊκισμό».

Πρέπει, συνέχισε, «να παραδεχθούμε ότι σε ένα βαθμό καταφέρνουν να κάνουν θόρυβο, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν διαπραγματευτεί ποτέ ή να έχουν κερδίσει το παραμικρό προς όφελος των μελών τους για οποιοδήποτε θέμα. Εκδίδουν ανακοινώσεις και κατηγορούν την ΠΑΣΥΔΥ ότι είναι συστημική συντεχνία, ότι παίρνει επιχορηγήσεις από το κράτος και έχει πάψει να είναι διεκδικητική. Χρησιμοποιούν θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους, κάνουν το κάθε τι για να καταφέρουν να εγγράψουν νέα μέλη».

Κατέληξε λέγοντας ότι «είναι ευθύνη καθήκον και υποχρέωση όλων μας να ανακόψουμε τον λαϊκισμό. Θα πρέπει να εργαστούμε με στοχοπροσήλωση και να προσεγγίσουμε τους συναδέλφους, εξηγώντας ακόμα και τα αυτονόητα.  Η ΠΑΣΥΔΥ δεν ανήκει σε κανένα. Ανήκει στα μέλη της τους δημοσίου υπαλλήλους».

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας