Powered by

«Ναι μεν, αλλά» η εικόνα για τις επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία

Θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας αφήνει το καλοκαίρι που πέρασε, με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα ωστόσο-όπως σχεδόν για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας-, να εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τις επιχειρήσεις και του τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η εικόνα αντανακλάται ευκρινώς μέσα από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και εκθέσεις των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, στις οποίες επέστρεψαν εν μέρει τα χαμόγελα ένεκα των αυξημένων αφίξεων και εσόδων, ακόμη και κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Ωστόσο, την όποια ικανοποίηση αναπόφευκτα μετριάζει η αύξηση του λειτουργικού τους-και όχι μόνο-κόστους, ενώ την ίδια ώρα το ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν τους αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Αντιθέτως, όπως τονίζουν στις εκθέσεις τους, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δηλώνουν έτοιμες για αναπροσαρμογή πλάνων και σχεδιασμών, όποτε και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι βασικές ανησυχίες και τα προβλήματα

Πόλεμος, χρηματοοικονομικά και ενέργεια… Σε αυτό το τρίπτυχο, θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι βασικές ανησυχίες της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις και το κόστος της ενέργειας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των εισηγμένων του τομέα του τουρισμού εταιρειών, ο πόλεμος στην Ουκρανία (και ίσως κάποιες από τις επιπτώσεις της πανδημίας), εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου, κινήθηκαν εγκαίρως και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις κατάφεραν να αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σε αυτό το σημείο όμως έρχονται να προστεθούν, οι αυξήσεις επιτοκίων και το κόστος ενέργειας. Με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι επιχειρήσεις βλέπουν τον δανεισμό τους να έχει εκτοξευθεί, αυξάνοντας τόσο τους κινδύνους που προκύπτουν από τα επιτόκια-κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ταμειακές ροές- όσο και τον πιστωτικό κίνδυνο για περαιτέρω χρηματοδότησή τους.

Ενδεικτικές είναι και οι σχετικές αναφορές στις εκθέσεις των εταιρειών ότι οι τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν σε μεγάλο αρνητικό βαθμό τα αποτελέσματά τους, ενώ σε σχέση με την ενέργεια, οι εταιρείες έχουν αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις τιμές διαμονής στα ξενοδοχεία, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα αυξημένα κόστη.

Την ίδια ώρα και όπως προκύπτει από τις εκθέσεις, η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες αποτελεί με τη σειρά της έναν από τους βασικότερους πονοκέφαλους της τουριστικής βιομηχανίας, αφού από τη μία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και από την άλλη το κόστος εργοδότησης είναι πλέον αρκετά υψηλό.

Πρόβλημα οι πρώτες ύλες

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που προκύπτει και καταγράφεται στις οικονομικές εκθέσεις των ομίλων και συγκροτημάτων αφορά στις πρώτες ύλες. Η Ουκρανία, ως μία χώρα με τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής σιτηρών στην Ευρώπη, από την ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτό τον ρόλο, κάτι που δημιουργεί αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις διεθνώς.

Προοπτικές... βλέπουμε

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω, αυτό που ως γενική διαπίστωση προκύπτει είναι πως οι επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία ναι μεν μπορούν να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, ωστόσο το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον συνθέτει ένα σκηνικό στο οποίο οι κίνδυνοι ελλοχεύουν στον ορίζοντα και χωρίς προσεγμένη στρατηγική ενδεχομένως να εκτροχιάσουν καταστάσεις. Με αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για το 2024 ή έστω για το σύνολο του τρέχοντος έτους να είναι επισφαλείς.

Δειτε Επισης

Χ. Παπαχαραλάμπους: Πώς η Κύπρος θα μετατραπεί σε ολόχρονο προορισμό και ο στόχος για τουρισμό από ΗΠΑ και Ινδία
Κ. Κουμής: Αξιοσημείωτες επιδόσεις στις ειδικές μορφές τουρισμού-«Κλειδί» για επιμήκυνση τουριστικής περιόδου
Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Hermes για επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου...Οι νέες αγορές-στόχοι
Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας τον Φεβρουάριο
Τα Coffeehouse παρουσιάζουν το νέο 100% Arabica Specialty Blend
Επέστρεψε πλήρως ανακαινισμένο το Yianna Marie στον Πρωταρά
Ανοίγει ο εξωτερικός χώρος του La Petite Maison στο Parklane-Επίσημο opening με ένα μοναδικό πάρτι
Η ΕΤΑΠ επαναφέρει για το επόμενο δίμηνο τη δωρεάν εκδρομή στον Ακάμα
Ονειρεμένες βραδιές στο Anaïs Restaurant & Bar του City of Dreams Mediterranean
Οδικός χάρτης Wizz Air για επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος-Ρεαλιστική προσέγγιση βασισμένη στα τρία «F»