«Να μην βάζουμε ως Εκκλησία τ' αυγά των επενδύσεών μας σ’ ένα καλάθι»

Ξεκάθαρος ως προς την αναγκαιότητα η Εκκλησία να έχει επιχειρηματική δραστηριοποίηση και να είναι δυνατή οικονομικά εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, και διεκδικητής του Αρχιεπισκοπικού θώκου, Βασίλειος.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος τονίζει με νόημα πως η όποια προσπάθεια ή αξίωση κάποιων να στραγγαλιστεί, κατά την έκφρασή του, η Εκκλησία οικονομικά, συνεπάγεται αποδυνάμωση της επιδράσεως της στην κοινωνία. «Αφού δεν θέλουμε να έχει περιουσία, πώς η Εκκλησία θα φέρει εις πέρας το κοινωνικό έργο το οποίο απαιτείται από αυτήν», διερωτάται.

Διαβάστε ακόμα: 

Ερωτηθείς αναφορικά με τον επενδυτικό προσανατολισμό της Εκκλησίας, ειδικότερα σε περίπτωση εκλογής του ως Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου τονίζει πως «το καλύτερο είναι να μην βάζουμε τα αυγά μας σε ένα καλάθι», υπενθυμίζοντας συναφώς την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη η Εκκλησία ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στο παρελθόν επένδυσε μόνο σε μετοχές.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βασίλειο, η Εκκλησία αντιμετώπισε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, με τον ίδιο να μην αποκρύβει ότι η Αρχιεπισκοπή για να καλύψει τις ανάγκες της όλη αυτή την περίοδο, προβαίνει σε δανεισμούς και πώληση κτημάτων.

Η Εκκλησία είναι διαχρονικά ένας οργανισμός με έντονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ο προκάτοχός σας επικρίθηκε κατά καιρούς για την επιχειρηματική του δράση ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση επί του προκειμένου;

Αυτό που πρώτα θέλω να πω είναι ότι μια Εκκλησία οικονομικά αποδυναμωμένη δεν μπορεί να έχει και λόγο κοινωνικό. Άρα, η όποια προσπάθεια ή αξίωση κάποιων να στραγγαλιστεί η Εκκλησία οικονομικά, συνεπάγεται αποδυνάμωση της επιδράσεως της στην κοινωνία. Και μένω ως εδώ, ο νοών νοείτο.

Απ’ εκεί και πέρα, η Εκκλησία για να υλοποιήσει το έργο της, δεν μπορεί να το πράξει χωρίς να έχει την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Πώς θα πληρώσουμε για παράδειγμα τους ιερείς μας για να ζουν και εκείνοι αξιοπρεπώς, από τη στιγμή που το 1/2 του μισθού των κληρικών είναι από τις ενορίες που καλύπτεται; Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε τους μισθούς των ιερέων μας, είναι φυσιολογικά αδύνατο ως Εκκλησία να εκπληρώσουμε την αποστολή μας.

Την ίδια ώρα, μιλάμε για κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και παράλληλα ακούγεται συνεχώς η επίκριση γιατί να έχει αυτή την περιουσία. Ε τότε, αφού δεν θέλουμε να έχει περιουσία, πώς η Εκκλησία θα φέρει εις πέρας το κοινωνικό έργο το οποίο απαιτείται από αυτήν; Συνεπώς, για εμένα αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος και που πρέπει να βγάλουμε προς την κοινωνία, είναι η πνευματική αποστολή της Εκκλησίας, η οποία όμως υποστηρίζεται από το οικονομικό. Χωρίς βεβαίως το οικονομικό να είναι το πρώτιστο, όμως η πραγματικότητα είναι πως η Εκκλησία συμβάλλει στην κοινωνία βοηθώντας μέσω των διαφορών εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε πως σε περίπτωση εκλογής σας θα συνεχίσετε την επενδυτική δράση της Εκκλησίας; Προς προς ποιες κατευθύνσεις; Προς ποιους επιχειρηματικούς τομείς;

Στο παρελθόν βάλαμε τα αυγά μας σε ένα καλάθι με τις μετοχές και όταν ήρθε η οικονομική κρίση τα χάσαμε όλα. Πέραν των εκατό εκατομμυρίων μετοχές χάθηκαν εξ’ ολοκλήρου και η Εκκλησία έπαθε την μεγαλύτερη ζημιά από αυτή την επιλογή. Γιατί οι τότε οικονομικοί μας σύμβουλοι, μας έλεγαν επενδύστε με μετοχές.

Μετά, αρχίσαμε σιγά-σιγά να αναπτύσσουμε τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, ο οποίος δεν ήταν άσχημος ως επενδυτική επιλογή. Αλλά είχαμε τις δύο συνεχόμενες κρίσεις, μια η οικονομική κρίση του 2013 και η δεύτερη η κρίση της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα της Εκκλησίας να μειωθούν κατά πολύ. Οπόταν το θέμα του πού θα στραφεί ο επενδυτικός προσανατολισμός της Εκκλησίας, είναι ανάλογα με το ποιο περιβάλλον επικρατεί. Βλέπουμε ότι η πανδημία που επηρέασε την οικονομία, όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά του τόπου μας, πιθανόν να αρχίζει σιγά-σιγά να φεύγει. Και όπως γνωρίζετε και εσείς ο τουριστικός τομέας φέτος κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα.

Όμως, δεν σας κρύβω ότι είχαμε αρκετό πρόβλημα. Η Αρχιεπισκοπή για να καλύψει τις ανάγκες της όλη αυτή την περίοδο προβαίνει σε δανεισμούς και πώληση κτημάτων για να μην βαραίνουν συνεχώς τα δάνεια. Επομένως, όλα αυτά είναι που πρέπει να ζυγίσουμε. Το καλύτερο είναι να μην βάζουμε, όπως είπα και προηγουμένως, τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι ακόμη και το Βασιλικό που παράγει τσιμέντο υπέστη καθίζηση λόγω της κρίσης στον οικοδομικό τομέα και τώρα επανέρχεται.

Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας; Θα λέγατε πως υπάρχει αυτό που λέμε «νοικοκύρεμα» ή διαπιστώνετε οποιαδήποτε προβλήματα για τα οποία θα κινηθείτε προς την επίλυσή τους;

Τα προβλήματα προς επίλυση βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη. Αυτά που είπα προηγουμένως για δανεισμούς κτλ, πρέπει να δούμε πώς να αποφορτιστεί η Εκκλησία από τέτοια βάρη.

Όταν πρέπει να πληρώνουμε συνεχώς για απόσβεση δανείων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν βοηθά την κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητα της Εκκλησίας. Δεν μπορώ να μπω στη λεπτομέρεια. Οποιοσδήποτε εκλεγεί, πρέπει να δει ποια είναι η κατάσταση και απ’ εκεί και πέρα θα καταστρώσει τον προγραμματισμό του για το πώς θα πορευθεί η Εκκλησία στον οικονομικό τομέα. Δεν μπορώ να δώσω ολοκληρωμένη απάντηση επ’ αυτού χωρίς να έχω την απόλυτη γνώση των πραγμάτων.  

Σε περίπτωση εκλογής σας, πώς θα οριοθετήσετε, όσον φορά την οικονομική/επιχειρηματική δράση της Εκκλησίας, την σχέση της με τους διάφορους θεσμούς της πολιτείας; Θα επιδιώξετε για παράδειγμα την ύπαρξη μιας αγαστής συνεργασίας με το Υπ. Οικονομικών; 

Η συνεργασία αυτή νομίζω ότι υπήρχε και θα υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε θεσμό του κράτους, είτε είναι υπουργείο είτε οτιδήποτε άλλο.

Αλλά αν το πάμε από την άλλη πλευρά, γιατί πολλές φορές κυκλοφορούν ανυπόστατα πράγματα, λένε η Εκκλησία να πληρώνει φόρους. Μα αφού όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της Εκκλησίας φορολογούνται. Όπως φορολογείται ο ξενοδόχος που έχει ένα ξενοδοχείο, κατά τον ίδιο τρόπο φορολογείται και το εισόδημα που έχει Εκκλησία από τις οικονομικές δραστηριότητες της στον τουριστικό τομέα ή και σε άλλους τομείς.

Πρέπει να εξαλειφθεί αυτή η δυσφήμιση ότι η Εκκλησία απολαμβάνει προνομίων που δεν τα έχουν άλλοι. Είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον και για την Εκκλησία, όπως και για τον κάθε άλλο ιδιώτη επενδυτή, και πρέπει να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι δεν πληρώνουμε φόρους. Πληρώνουμε και καλά.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου