Πάφου Γεώργιος: Απαραίτητη για την Εκκλησία η επιχειρηματική δράση

Το όραμα, τις θέσεις και τις σκέψεις του για τα οικονομικά της Εκκλησίας και πώς ο ίδιος προσεγγίζει την επιχειρηματική της δράση, καταθέτει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο Μητροπολίτης Πάφου, τοποτηρητής και υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, Γεώργιος. 

Ο Πάφου Γεώργιος τονίζει πως η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Εκκλησίας είναι απαραίτητη για να μπορεί να ανταποκρίνεται στο έργο της, καθιστώντας στο πλαίσιο αυτό ξεκάθαρο πως σε περίπτωση που ο ίδιος είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, η μέχρι σήμερα επενδυτική πολιτική που ακολουθείται θα συνεχιστεί.

Διαβάστε ακόμα: 

«Η Εκκλησία χρησιμοποιεί την περιουσία της για να μπορεί να εκτελεί το έργο της, να πληρώνει τους παπάδες της, να κτίζει εκκλησίες και να κάνει ό,τι επιβάλλεται από την αποστολή της. Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε και έχει κάποιο προσωπικό όφελος ένας Επίσκοπος ή ο Αρχιεπίσκοπος από αυτή την δραστηριότητα», τονίζει. 

Ο Πάφου Γεώργιος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας σήμερα, υποδεικνύει ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' έβαλε σε ορθή γραμμή τα οικονομικά, τα οποία, όπως επισημαίνει, είχαν διαταραχθεί λόγω της μακροχρόνιας ασθένειας του προκατόχου του.

«Φαίνεται να μπαίνουμε σε μια οικονομική πρόοδο και ελπίζουμε με αυτή την ανάκαμψη, τα οικονομικά της Εκκλησίας να έρθουν σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να βοηθηθεί ο κόσμος», υπογραμμίζει. 

Διαβάστε ακόμη: «Ζήσαμε δέκα χρόνια με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο… Τιμή να συνεχίσω το έργο του»

Η Εκκλησία είναι διαχρονικά ένας οργανισμός με έντονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ο προκάτοχός σας επικρίθηκε κατά καιρούς για την επιχειρηματική του δράση ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση επί του προκειμένου;

Η Εκκλησία έχει μια περιουσία την οποία απέκτησε, είτε με δωρεές των πιστών είτε και με αγορές η ίδια είτε και με την εργασία πολλών μοναχών. Όταν οι μοναχοί εργάζονται μέρα-νύχτα χωρίς κανένα μισθό, αποκτάς μια περιουσία. Αυτή την περιουσία την χρησιμοποιεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της, και έργο της Εκκλησίας είναι να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Βοηθώντας σχολεία, βοηθώντας φοιτητές, βοηθώντας απόρους, βοηθώντας αρρώστους, χρειάζεσαι μια οικονομική βάση και υποδομή.

Επομένως, η Εκκλησία χρησιμοποιεί την περιουσία της για να μπορεί να εκτελεί το έργο της, να πληρώνει τους παπάδες της, να κτίζει εκκλησίες και να κάνει ό,τι επιβάλλεται από την αποστολή της. Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε και έχει κάποιο προσωπικό όφελος ένας Επίσκοπος ή ο Αρχιεπίσκοπος από αυτή την δραστηριότητα. 

Είναι αναγκαίο η Εκκλησία να έχει πόρους για να συντηρείται και να υλοποιεί το έργο της. Στην Ελλάδα, οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμάς, οι ιερείς πληρώνονται από την Εκκλησία. Συμβάλλει το κράτος σε κάποιο μικρό μέγεθος, σε κάποιο βαθμό, αλλά πρέπει να βρει τα χρήματα η Εκκλησία για να εκτελέσει το έργο της. Και αυτό γίνεται με την αξιοποίηση της περιουσίας της. Και δεν είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος ειδικός. Έχει μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι τον βοηθούν σε αυτά τα ζητήματα. 

Η επιχειρηματική κατεύθυνση 

Βάσει των πιο πάνω, αντιλαμβανόμαστε πως σε περίπτωση εκλογής σας, σκοπεύετε να συνεχίσετε την επενδυτική δράση της Εκκλησίας. Προς ποιες κατευθύνσεις, προς ποιους επιχειρηματικούς τομείς;

Αυτά τα οποία γίνονται θα συνεχίσουν. Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Πρέπει να μπορέσουν να αποδώσουν εκείνα τα οφέλη που χρειάζεται η Εκκλησία για να υλοποιήσει το έργο της. Είναι, επαναλαμβάνω, υποδομή του έργου της αυτές οι επιχειρήσεις. 

Το ζητούμενο αν θέλετε, συνίσταται στη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο, όπως είπα και προηγουμένως, μπορεί για παράδειγμα αύριο η Εκκλησία να βοηθήσει για τη στήριξη μιας πολύτεκνης οικογένειας, να βοηθήσει να αποκτήσουν τρία και τέσσερα παιδιά κάποιες οικογένειες, οι οποίες λόγω οικονομικής στενότητας το αποφεύγουν. Όπως και για όσα ανέφερα νωρίτερα.  

Η απάντηση στους επικριτές 

Συνεπώς, πώς απαντάτε σε όσους-παρ' όλα αυτά- δεν αντιλαμβάνονται και επικρίνουν, δεν αποδέχονται αν προτιμάτε, την επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Εκκλησίας;   

Απαντώ λέγοντας πως η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Εκκλησίας είναι απαραίτητη, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιεί την αποστολή της και να στηρίζει τις ομάδες συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, όπως το περιέγραψα πιο πάνω. Να μείνουν δηλαδή εκεί ανενεργά τα κτήματα και τα χρήματα;

Επαναλαμβάνω. Ανέκαθεν στόχος της Εκκλησίας είναι να βοηθά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αυτός είναι ο ρόλος της. Να σας πω μάλιστα, ότι και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στείλαμε βοήθεια και στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία δίπλα μας που έχουν ανάγκες. 

Τα οικονομικά της Εκκλησίας 

Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα τα οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας; Θα λέγατε πως υπάρχει αυτό που λέμε «νοικοκύρεμα» ή διαπιστώνετε οποιαδήποτε προβλήματα για τα οποία θα κινηθείτε προς την επίλυσή τους;

Νομίζω ότι ο μακαριστός έβαλε σε ορθή γραμμή τα οικονομικά, τα οποία είχαν διαταραχθεί λόγω της μακροχρόνιας ασθένειας του προκατόχου του. Περάσαμε βέβαια από μια κρίση, και την κρίση των τραπεζών και την κρίση των μετοχών και την κρίση του covid.

Τώρα όμως φαίνεται να μπαίνουμε σε μια οικονομική πρόοδο και ελπίζουμε με αυτή την ανάκαμψη, τα οικονομικά της Εκκλησίας να έρθουν σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να βοηθηθεί ο κόσμος. Αλλά και όταν δεν είχαμε έσοδα, όταν έκλεισαν τα ξενοδοχεία, όταν έκλεισαν κάποιες επιχειρήσεις, η Εκκλησία δανειζόταν για να προσφέρει βοήθειες. Δεν μπορούσε να αφήσει τον κόσμο να πεινά ή να πεθαίνει από τις ασθένειες ή τους φοιτητές να μην έχουν την βοήθεια που χρειάζονται. Έπρεπε να βοηθήσει και αυτό έκανε. 

Η συνεργασία με την Πολιτεία 

Σε περίπτωση εκλογής σας, πώς θα οριοθετήσετε, όσον φορά την οικονομική/επιχειρηματική δράση της Εκκλησίας, την σχέση της με τους διάφορους θεσμούς της πολιτείας; Θα επιδιώξετε για παράδειγμα την ύπαρξη μιας αγαστής συνεργασίας με το Υπ. Οικονομικών;   

Μα δεν υπήρξε καμία φορά κάτι που να μην υπάρχει συνεργασία. Μέσα στην Εκκλησία, περισσότερο στρεφόμασταν στις ηθικές μας υποχρεώσεις και στην τήρηση του Ευαγγελίου. Και αν το Ευαγγέλιο λέει ότι η Εκκλησία πρέπει να συντείνει στην ίση και δίκαιη κατανομή των αγαθών, και στην δίκαιη απόκτησή τους, αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στην εργασία που κάνει στις λεγόμενες επιχειρήσεις της για να είναι παράδειγμα και για άλλους. Δεν θα εκμεταλλευτεί εργαζόμενους, δεν θα καταπατήσει τα δικαιώματά τους. Είναι κάτι που και ως πρότυπο εργοδότη είναι αναγκαίο στην κοινωνία μας.

Ως προς την Πολιτεία, πάντα υπήρχε αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Και όταν λέμε ότι πρέπει να έχουμε λόγο στο εθνικό θέμα για παράδειγμα, είναι γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της πειθούς. Χωρίς να έχουμε το δικαίωμα της επιβολής, εμείς προβάλλουμε τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας στον λαό και στην κυβέρνηση, για να μπορέσει να ακούσει και την άλλη άποψη και να προχωρήσει στην επιλογή του καλύτερου.  

Δειτε Επισης

Ο Χριστόδουλος Κουντουρής νέος εμπορικός διευθυντής της Laiko Cosmos Trading
Νέος γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Ανέλαβε καθήκοντα ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης-Το πρώτο μήνυμα του νέου Γ.Γ. του ΚΕΒΕ
Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου-Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής Νίκος Βαφέας
Συγκινεί ο Μάριος Τσιακκής…«Έφθασε η ώρα της αποχώρησής μου, σας ευχαριστώ από καρδιάς»
Έφυγε από την ζωή ο Ευστάθιος Ευσταθίου…Εκ των κορυφαίων νομικών και επί σειρά ετών μάχιμος πολιτικός(vid)
Η Αντωνία Παναγίδου στους 10 κορυφαίους δικηγόρους ναυτιλίας της Lloyd’s List
Τεράστια επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία...O Θωμάς Καζάκος στο πηδάλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
O δισεκατομμυριούχος Roman Avdeev που είπε «αντίο» Ρωσία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κύπρο
Ανακοίνωσε Μιχάλη Σκέντερ για CFO η Cyta-Πλούσια εμπειρία στα οικονομικά και τη διοίκηση