Δ. Κοντομηνάς: Το πλάνο καθόδου και η έλευση του Alpha στην Κύπρο

Στην Κύπρο, για να παραστεί στην επίσημη παρουσίαση του Alpha Κύπρου, είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2016 ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Διαβάστε εδώ: Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς

Κατά την παρουσία του στην Κύπρο, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε μιλήσει αποκλειστικά στο InBusinessNews, κάνοντας λόγο για το θαύμα της Κύπρου, όπως είχε χαρακτηρίσει την πορεία εισόδου και εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.  

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε μιλήσει αποκλειστικά στο InBusinessNews για τις διαφορές που εντόπιζε σε οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, στο πολιτικό σύστημα και τη σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο InBusinessNews τον Μάρτιο του 2016 ο Δημήτρης Κοντομηνάς:

Αρχικά, κ. Κοντομηνά, πείτε μας πόσα χρόνια επεξεργάζεστε το πλάνο καθόδου στην Κύπρο το οποίο σήμερα υλοποιείται;

Εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σκεφτόμαστε τη λειτουργία του Alpha στην Κύπρο, μέσω αυτόνομης καθόδου και όχι μέσω συνεργασίας για το πρόγραμμά μας με κυπριακό σταθμό. Για πολλούς και διάφορους λόγους το πλάνο μας ωρίμασε τον τελευταίο χρόνο και πλέον είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πρεμιέρα μας τον Απρίλιο.

Και πώς αξιολογείτε το περιβάλλον για επενδύσεις και νέα projects στην Κύπρο;

Η χώρα προσφέρει φορολογικά δεδομένα τα οποία είναι εξόχως ευνοϊκά για επιχειρήσεις, απλοποιημένες διαδικασίες και πολιτική σταθερότητα η οποία επίσης είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Θέλαμε να υλοποιήσουμε ένα πλάνο και χωρίς προβλήματα βάλαμε τα κεφάλαιά μας και προχωράμε.

Μάλιστα, έχουμε επενδύσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των €3,5 εκατ. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα δεδομένα δεν είναι απλά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν νέες επενδύσεις, είτε πρόκειται για ελληνικές εταιρείες είτε για ξένες. Αυτό που δημιουργείται, ξανά, στην Κύπρο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Τι υπαγορεύει το επιχειρηματικό μοντέλο του Alpha Κύπρου σε σχέση με τους στόχους του και τον ανταγωνισμό της τοπικής αγοράς;

Κοιτάξετε, σε κάθε τομέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε θέλουμε να είμαστε πρώτοι. Έτσι και το πλάνο μας αναφορικά με τον Alpha Κύπρου υπαγορεύει την πρωτιά. Δεν έχει σημασία σε πόσο χρονικό διάστημα θα το πετύχουμε, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο μας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε έντιμο ανταγωνισμό όπως και οι ανταγωνιστές από εμάς. Θέλω να τονίσω ότι δεν ερχόμαστε στην Κύπρο για κανέναν άλλο λόγο πέρα από το να στήσουμε άλλο ένα κανάλι, δίνοντας ακόμη περισσότερες και ποιοτικές επιλογές στο κυπριακό κοινό.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη κάνατε έντονα λόγο στην Ελλάδα του Μνημονίου και της κρίσης, η οποία παράλληλα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι φιλικό για νέες επενδύσεις, που αποδίδετε αυτή τη θέση και πώς η Κύπρος διαφοροποιείται;

Είναι πολλές και σημαντικές οι διαφορές Κύπρου και Ελλάδας και κυρίως στην πολιτική προσέγγιση και κουλτούρα, αλλά και το πολιτικό σύστημα ή ειδικότερα το σύνταγμα. Το μοντέλο της Ελλάδας είναι απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο. Κάποιος εκλέγεται με ένα κόμμα κι έπειτα αλλάζει, οδηγώντας σε πτώση της κυβέρνησης. Στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ο εκάστοτε Πρόεδρος ψηφίζεται απευθείας και ο ίδιος έχει την ευθύνη να ορίσει όποιους θεωρεί καταλληλότερους για υπουργούς. Είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του κράτους η διάκριση των εξουσιών.

Και αν πρέπει να μιλήσουμε και για τον σημερινό Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη, μπορούμε να πούμε πολλά θετικά, παρόλο που είχε να χειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εντούτοις, έλαβε σκληρές αποφάσεις αλλά κατάφερε να αντέξει την πίεση και να έχει πλέον οδηγήσει τη χώρα μακριά από τις δύσκολες μέρες του Μνημονίου, χωρίς να έχει κινδυνεύσει η κυβέρνησή του. Αυτό είναι ένα πολύ καλό πολιτικό μοντέλο, το οποίο σαφώς και επηρεάζει θετικά και τις δυνητικές ξένες επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο