Η Δέσπω Λευκαρίτη μιλά για τον Τάκη Λευκαρίτη

InBusinessNews  12/01/2022 09:41
Η Δέσπω Λευκαρίτη μιλά για τον Τάκη Λευκαρίτη

Η Δέσπω Λευκαρίτη μιλά για τον Τάκη Λευκαρίτη

InBusinessNews  12/01/2022 09:41

Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι' αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.   

Η Δέσπω Λευκαρίτη, managing director,  DELEMA McCANN CYPRUS, θυμάται και γράφει για τον Τάκη Λευκαρίτη (1921-2007, επιχειρηματίας):

Ευεργέτησε γενεές Κυπρίων

  • Το αφοπλιστικό του χαμόγελο, το λεπτό του χιούμορ, η μεγάλη του καρδιά, η ευγένειά του, η εκτίμηση και η αλληλεγγύη για τους γύρω του τον έκαναν ιδιαίτερα σεβαστό σε όλους

Πρωτοπόρος, δημιουργός, οραματιστής, επιχειρηματίας, έντιμος, αξιοπρεπής και Άνθρωπος με Άλφα κεφαλαίο.

«Δεν υπάρχει συνταγή. Κάποιος για να πετύχει πρέπει να δουλέψει σκληρά και να δουλεύει και ο νους του. Για το καλό και όχι για το κακό και το ανάποδο». Αυτό έλεγε πάντοτε.

Ξεκίνησε από το μηδέν και μέσα από το πείσμα του για πρόοδο, τη διορατικότητα και την έντονη προσωπικότητά του κατάφερε, μέσα από αντίξοες συνθήκες, να γίνει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες του τόπου. «Το Dodge είχε αριθμό 3639. Το αγόρασα 2.000 λίρες με δάνειο. Έκανα μεταφορές από τη Λεμεσό στο λιμάνι στην Αμμόχωστο. Την ίδια δουλειά έκανε και ο αδερφός μου ο Νίκος στη Λεμεσό. Ενώσαμε τα δύο φορτηγά και κάναμε την πρώτη εταιρεία μεταφορών. Σιγά - σιγά αγοράσαμε και δεύτερο και τρίτο, τότε που στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα. Τα τρία έγιναν δέκα, είκοσι, μέχρι και τριακόσια».

Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Τάκη Λευκαρίτη το 1939. Ασχολήθηκε αρχικά με τον τομέα των μεταφορών. Το 1944 ίδρυσε με τα τέσσερα αδέλφια του τον συνεταιρισμό Α/φοί Λευκαρίτη και το 1959 την Πετρολίνα, την πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών. 

Έκανε μεγάλα άλματα στις συνεργασίες με κολοσσούς, συναγωνιζόμενος καθιερωμένους μεγάλους της διεθνούς σκηνής και οδήγησε την εταιρεία στην επιτυχία.

Πολυσήμαντη ήταν η προσφορά του και στον συνάνθρωπο. Με χαμηλούς τόνους, μακριά από τυμπανοκρουσίες, ευεργέτησε γενεές Κυπρίων. Το αφοπλιστικό του χαμόγελο, το λεπτό του χιούμορ, η μεγάλη του καρδιά, η ευγένειά του, η εκτίμηση και η αλληλεγγύη για τους γύρω του τον έκαναν ιδιαίτερα σεβαστό σε όλους. 

Ο μεγάλος επιχειρηματίας και Άνθρωπος, ο κύριος Τάκης, όπως τον έλεγαν όλοι, απεβίωσε στις 16 Μαρτίου 2007, σε ηλικία 86 χρόνων, αφήνοντας το τεράστιο έργο του κληρονομιά στις επόμενες γενιές, έχοντας αναγνωριστεί στην Κύπρο και το εξωτερικό.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας